Lægealarm om store forskelle for psykisk syge

Som borger i hovedstadsområdet er sandsynligheden for at få stillet en diagnose som skizofren markant større end andre steder i landet, mens midtjyderne i langt højere grad bliver syge af depression eller får en mani.

Det er blot et par af de forskelle, som en rapport fra Dansk Psykiatrisk Selskab og Psykiatrifonden udnævner til at være blandt de største barrierer i den psykiatriske behandling. Det skriver Jyllands-Posten.

- Den manglende ensartethed er et stort problem, siger formanden for Psykiatrifonden, Anne Lindhardt, der til daglig er centerchef i Psykiatrisk Center i København

- Der er en meget skæv fordeling af speciallæger, men også forskellige traditioner for, hvordan patienternes symptomer vurderes og diagnosticeres, tilføjer hun.

Mens mennesker med fysiske sygdomme - for eksempel kræft - behandles efter de samme retningslinjer i alle landsdele, er det ikke tilfældet for psykisk syge.

- Der er behov for mere præcise, fælles retningslinjer for, hvordan man udreder og behandler psykiske sygdomme, siger Anne Lindhardt.

Den vurdering deler Jeanett Bauer, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab. De psykiatriske læger er så småt gået i gang med at formulere retningslinjer for en række psykiske sygdomme.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) er enig i den faglige bekymring.

/ritzau/

 

Dagens Gossip