Læger: For få omskæringer indberettes

Rituel omskæring af drenge er meget udbredt blandt Danmarks mindst 200.000 muslimer, hvad enten forældrene er troende eller føler en mere kulturel tilknytning til islam.

Derfor overrasker det to læger, at et nyt register for rituelle omskæringer af drengebørn kun har modtaget 298 indberetninger i løbet af årets første 10 måneder, skriver Kristeligt Dagblad.

Det var daværende sundhedsminister Astrid Krag (dengang SF, i dag S), der i 2013 tog initiativ til oprettelsen af registret efter en intens debat for og imod den religiøse tradition.

De 298 rituelle omskæringer af drengebørn fremgår af en aktindsigt, som Kristeligt Dagblad har fået i registret. Sundhedsstyrelsen har i en tidligere rapport skønnet antallet af drengeomskæringer i Danmark til mellem 1000 og 2000 om året.

Overlæge Morten Frisch fra Statens Seruminstitut, der er erklæret tilhænger af et forbud mod omskæring, mener, at det reelle tal er langt højere.

- At dømme efter antallet af muslimer i Danmark burde der være mindst 1000 omskæringer om året, hvis altså omskæring er så bredt udbredt, som det hævdes af nogle muslimske ledere. Så der er formentlig tale om massiv underrapportering, siger han til avisen.

- Hvis der er tale om en boykot af indberetninger, så er det et problem, som politikerne bør tage op. Det er vigtigt, at alle omskæringer registreres, hvis vi skal have det fulde overblik over omfanget, siger Morten Frisch.

Læge Kamran Shah, der er muslim og rådgiver Islamisk Trossamfund i medicinske spørgsmål, mener også, at der er tale om underrapportering.

Men han vurderer, at det lave tal skyldes, at det tager tid, før omskæringerne bliver registreret.

- Ligesom det tager tid at få alle læger til at indberette resultater af en ny knæoperation, så tager det også tid, før alle indberetter rituelle omskæringer, vil jeg formode, siger han til Kristeligt Dagblad.

 

Dagens Gossip