Læger søger ind i nyt omdiskuteret vagtlægesystem

01/10/2013 10:58

BNB

Nyheder
»Vi er overordnet meget godt tilfredse med den pæne tilslutning. Mange har dog ikke angivet, hvor mange timer de ønsker at arbejde, så der vil være løbende ansættelse frem mod nytår. Men efter første deadline er der kommet yderligere 10 til 15 ansøgninger, og det ser utrolig lovende ud,« siger koncerndirektør i Region Hovedstaden Sven Hartling til Politiken.Opbakningen kommer uventet, da de praktiserende lægers organisation, PLO, siden beslutningen om det nye system blev truffet i foråret, har advaret læger om at søge jobbene. Kritikken har især lydt på, at det i fremtiden bliver sygeplejersker og ikke læger, der sidder ved vagttelefonen.»Man tager specialisten væk fra området. De praktiserende læger er specialister i at visitere og behandle akutpatienter, og de behøver ikke sidde med lange skemaer for at stille diagnoser,« siger formand for de praktiserende læger i hovedstaden Birgitte Alling Møller til Politiken.I en rapport fra Dansk Sundhedsinstitut fra 2010 om sygeplejersker, der visiterer i lægevagten, fastslås det ifølge Politiken, at »sygeplejersker undervurderer graden af akuthed i patienternes problemer i mellem 19 og 41 procent af henvendelserne«.Seniorprojektleder ved Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning Jakob Kjellberg siger dog til Politiken, at Regionernes nye vagtlægesystem kan få et positivt udfald.»Hvis man laver nogle fornuftige guidelines, vil sygeplejerskerne formentlig godt kunne håndtere de nye opgaver. Og hvis regionen mener, at det er mere økonomisk, er det jo op til dem at træffe den rigtige beslutning. Der er ikke noget, der taler for, at det skulle være en decideret dårlig idé,« siger han. Den nye vagtlægeordning træder i kraft i forbindelse med årsskiftet.

Mest læste i dag

»Vi er overordnet meget godt tilfredse med den pæne tilslutning. Mange har dog ikke angivet, hvor mange timer de ønsker at arbejde, så der vil være løbende ansættelse frem mod nytår. Men efter første deadline er der kommet yderligere 10 til 15 ansøgninger, og det ser utrolig lovende ud,« siger koncerndirektør i Region Hovedstaden Sven Hartling til Politiken.

Opbakningen kommer uventet, da de praktiserende lægers organisation, PLO, siden beslutningen om det nye system blev truffet i foråret, har advaret læger om at søge jobbene. Kritikken har især lydt på, at det i fremtiden bliver sygeplejersker og ikke læger, der sidder ved vagttelefonen.

»Man tager specialisten væk fra området. De praktiserende læger er specialister i at visitere og behandle akutpatienter, og de behøver ikke sidde med lange skemaer for at stille diagnoser,« siger formand for de praktiserende læger i hovedstaden Birgitte Alling Møller til Politiken.

I en rapport fra Dansk Sundhedsinstitut fra 2010 om sygeplejersker, der visiterer i lægevagten, fastslås det ifølge Politiken, at »sygeplejersker undervurderer graden af akuthed i patienternes problemer i mellem 19 og 41 procent af henvendelserne«.

Seniorprojektleder ved Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning Jakob Kjellberg siger dog til Politiken, at Regionernes nye vagtlægesystem kan få et positivt udfald.

»Hvis man laver nogle fornuftige guidelines, vil sygeplejerskerne formentlig godt kunne håndtere de nye opgaver. Og hvis regionen mener, at det er mere økonomisk, er det jo op til dem at træffe den rigtige beslutning. Der er ikke noget, der taler for, at det skulle være en decideret dårlig idé,« siger han. Den nye vagtlægeordning træder i kraft i forbindelse med årsskiftet.