Læger støtter: Meld os ud af det offentlige

Rundt om i landets lægeklinikker er rigtig mange af de praktiserende læger klar til at tage kampskridt i striden med regionerne.

Ifølge formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Henrik Dibbern, er der stor opbakning til organisationens opfordring til lægerne om at melde sig ud af det offentlige og opkræve betaling direkte fra patienterne.

- Efterhånden er langt over 1000 praktiserende læger med til at ytre sig på vores debatfora - det er næsten halvdelen af landets læger. Her er det tydeligt, at der er massiv opbakning, siger Henrik Dibbern.

Han henviser også til et bestyrelsesmøde i PLO med de regionale repræsentanter for lægerne, hvor meldingen om bred opbakning var klar.

- Det betyder ikke 100 procents opbakning, og det betyder ikke, at vi har talt med hver eneste læge i landet, men der er ingen diskussion om, at der er massiv opbakning, siger han.

Striden mellem regionerne og PLO har været langvarig. Forhandlingerne om en ny overenskomst har stået på i månedsvis med flere sammenbrud undervejs.

Senest tirsdag gik parterne igen fra hinanden med uforrettet sag, og fredag opsagde regionerne overenskomsten med lægerne.

Senere fredag kom regeringen så med et lovforslag, der udskyder en løsning på overenskomsten til 1. september 2014, så parterne kan forhandle videre.

Men ifølge Henrik Dibbern er der ikke aftalt nogen møder, og der er heller ikke noget at forhandle om.

- Der er ikke tale om, at vores aftale forlænges. Der er tale om, at vores aftale udløber, og så er der en lovgivning, der træder i kraft, som på nogle måder minder om vores aftale, siger han.

Lægerne mener, at lovforslaget indeholder en række forringelser, der vil gå ud over både personale og patienter.

For eksempel er lægerne bekymret for, at de bliver tvunget til at tage på flere sygebesøg hos patienterne.

- Vi synes ikke, at det er en god måde, at en minister, som ikke sidder der, hvor arbejdet bliver gjort, giver en så detaljeret anvisning af, hvordan det skal løses, siger formanden.

Ifølge Henrik Dibbern vil lægerne gerne fortsætte i det offentlige sundhedssystem som leverandører til regionerne.

- Men regionerne har jo så tydeligt markeret, at de vil opsige vores aftale, så jeg har svært ved at se, hvordan vi kommer tilbage, uden at regionerne kommer til os og siger, at de gerne vil have et nyt samarbejde med os, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip