Læger uden Grænser forlader Somalia

»Det er efter lang tids overvejelser, at vi har taget beslutningen. Vi har simpelt hen ikke de garantier for sikkerhed, som vi har brug for for at kunne arbejde i Somalia. Det kommer på baggrund af mange års overgreb mod nødhjælpsarbejdere i landet. Alene Læger uden Grænser har fået dræbt 16 medarbejdere, siden vi startede i Somalia for 22 år siden,« siger organisationens direktør i Danmark, Michael Gylling Nielsen.

De seneste begivenheder omfatter drabet på to af Læger uden Grænsers medarbejdere, der blev skudt på et af organisationens projekter i hovedstaden Mogadishu i december i 2011, samt bortførelsen af to spanske medarbejdere fra Dadaab-flygtningelejren i Kenya, der i juli blev befriet efter 21 måneders fangenskab i det sydlige Somalia.

»Når vores medarbejdere er udsat for fare, så er vores patienter det også, og vi har simpelthen ikke mulighed for at fortsætte,« siger Michael Gylling Nielsen, der forudser, at det vil få »meget alvorlige konsekvenser« for de tusindvis af patienter, der hvert år bliver behandlet af personale fra Læger uden Grænser.

»Det ansvar må de væbnede grupper, som angriber og bortfører vores nødhjælpsarbejdere, og ikke mindst myndighederne, som stiltiende ser til, tage på sig,« siger han.

I 2012 foretog Læger uden Grænser 624.000 konsultationer, indlagde 41.100 patienter, behandlede 30.090 børn for underernæring, vaccinerede 58.620 mennesker og hjalp 7.300 børn til verden på hospitaler og andre sundhedstilbud i Somalia.

»En stor del af den somaliske befolkning har aldrig kendt til et land uden krig eller hungersnød. De modtager allerede langt mindre hjælp, end de har behov for. Oveni det har de bevæbnede grupper, der målretter angreb mod humanitær nødhjælp, og de civile ledere, der tolererer overgrebene, reelt set fjernet det begrænsede tilbud om lægehjælp, den somaliske befolkning havde adgang til,« siger Unni Karunakara, international formand for Læger uden Grænser, i en skriftlig meddelelse.

Organisationens danske direktør er dog fortrøstningsfuld i forhold til en dag igen at kunne sende lægehjælp til Somalia.

»Når vi ved, at der er så stort et humanitært behov, så forsøger vi selvfølgelig at vende tilbage. Vi trak os også ud af Afghanistan i 2004, efter at vores folk blev skudt og dræbt, og vi ikke kunne få garanti for vores sikkerhed, og vi vendte tilbage fire-fem år senere. Der behøver ikke at gå så lang tid i Somalia,« siger Michael Gylling Nielsen.

Læger uden Grænser har haft 1.500 nødhjælpsarbejdere i Somalia, hvor organisationen blandt andet har drevet hospitaler, mobile klinikker og ernæringsprogrammer.

 

Dagens Gossip