Læserbrev: Danskerne skal møde mennesket - ikke handicappet

Læserbrev af Karina Adsbøl, folketingsmedlem (DF), Koldingvej 17, 6580 Vamdrup.

I følge en ny undersøgelse foretaget af Userneeds for Socialstyrelsen siger en tredjedel af danskerne, at de på en café ville foretrække et bord på afstand fra udviklingshæmmede eller personer med spastisk lammelse.

Der kan være mange årsager til dette; angst for det ukendte, forlegenhed, uvidenhed. Man ved måske ikke lige, hvordan man skal reagere og derfor kan det være den nemmeste løsning, at undgå at sætte sig tæt på en person med et handicap.

Hvis man havde lavet en undersøgelse omkring, hvor mange der ville sætte sig tæt på en børnefamilie, et nyforelsket par eller et par højtsnakkende veninder, når de var på Cafe, så ville undersøgelsen sikkert give et tilsvarende resultat.

Jeg håber, det måske mere er risikoen for at blive forstyrret i sit cafebesøg, end en egentlig frygt for mennesker med handicap, en tredjedel af danskerne har givet udtryk for.

Vi skal i samfundet lære at være mere opmærksomme på, at man skal møde mennesket og ikke handicappet. Debatten er vigtig, for selv om vi er nået langt i Danmark i forhold til handicappolitikken, så er der stadig mange udfordringer. Ikke blot på cafeer.

På arbejdsmarkedet er der en tendens til, at arbejdsgivere har været lidt for forsigtige med at ansætte mennesker med handicap.

 

Dagens Gossip