Læserbrev: Flyt stemmeboksene ud hvor de unge er

Læserbrev af Rasmus Lund-Sørensen, byrådskandidat for Radikale Venstre i Kolding, Hvidtjørnevej 2, 2. tv, 6000 Kolding.

Flyt stemmeboksen derud, hvor de unge er! Stemmebokse på gymnasier og videregående uddannelser kan øge de unges stemmeprocent.

Unge fravælger kommunalvalget, og det er et problem for demokratiet. Men en ny lov giver kommunen mulighed for at inddrage de yngste vælgere. Dem er der mange af her i Kolding.

Frederiksberg er en af de yngste kommuner i Danmark. Her bor 11.000 unge i alderen 17 til 24. Det er mere end hver 10. indbygger. Størsteparten har deres første mulighed for at stemme til et lokalvalg dette efterår. Spørgsmålet er blot, om de udnytter muligheden?

Til kommunalvalget i 2009 have vi den laveste stemmeprocent blandt unge i 35 år. Kun 45 procent af de 19 til 21-årige afgav deres stemme. Den samlede stemmeprocent var 66 procent. Den lave stemmeandel blandt unge er på sigt med til at udvande demokratiet. Valgforskningen viser nemlig, at stemmer man ikke som ung, er der stor risiko for, at man heller ikke stemmer senere i livet.

En ny lovændring har gjort det muligt for landets kommuner, at flytte valghandlingen ud på ungdomsuddannelserne. I ugerne op til valget bliver det muligt at opstille valgsteder på uddannelsessteder, gymnasier og erhvervsskoler, hvor de studerende kan afgive deres stemme.

Forskningen viser, at tiltaget vil øge valgdeltagelsen blandt førstegangsstemmere. Ved at flytte valget ud i spisepausen på gymnasiet eller at opstille valgsteder ud for kantinen på CBS gør man demokratiet mere nærværende for unge, som får en anderledes lejlighed til at diskutere politik og værdier sammen i ugerne op til valget.

Et demokrati der ikke er i udvikling, er et demokrati i afvikling. Derfor skal vi hele tiden stræbe efter at gøre vores lokale demokrati mere åbent, gennemsigtigt, tilgængeligt og inddragende for unge. Og derfor bør kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at flytte stemmeboksene ud på Koldings uddannelsessteder.

Den omtalte lovændring blev vedtaget af Folketingets partier i december 2012. I dag, 14/1, har Økonomi- og indenrigsministeren givet udtryk for, at lovændringen giver kommunerne mulighed for at rykke ud på uddannelsesinstitutionerne. Andre fakta i artiklen bygger på tal fra Valgretskommissionens Rapport fra 2010.

Gymnasier og ungdomsuddannelser er selvejende institutioner, hvorfor de skal give tilladelsen, hvis kommunen ønsker, at opstille valgsteder nær de unge.

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip