Læsøs borgmester: Ny fredning i Kattegat vil lukke Læsø

Regeringens forslag til nye fredede områder i Kattegat rammer nogle af de vigtigste områder for fiskeri af jomfruhummere fra Læsø, lyder det fra den nordjyske kommunes borgmester, Tobias B. Johansen (V).

Han kalder konsekvenserne for øsamfundet helt uoverskuelige, hvis regeringens forslag bliver en realitet.

- Fiskeriet på Læsø vil stoppe, fiskeflåden vil automatisk forsvinde, vi vil gå glip af havnepenge og arbejdspladser tilknyttet erhvervet. Det vil vi ikke kunne magte, siger borgmesteren.

- Man kan ikke tillade sig at fjerne hele grundlaget for en kommune på baggrund af et EU-havdirektiv, når man godt kunne have fundet en løsning, hvor alle kunne have været der, siger borgmesteren.

Regeringen sendte fredag et forslag i høring, hvor i alt 650 kvadratkilometer havbund i Kattegat bliver fredet for fiskernes bundtrawl.

Ifølge borgmesteren lægger forslaget op til at frede to af de allervigtigste områder for fiskeriet af jomfruhummere fra Læsø. Områder på i alt 46 kvadratkilometer.

- Verdens største eksportør af jomfruhummere er hjemmehørende på Læsø, hvor moderfabrikken ligger, siger Tobias B. Johansen.

De områder, der er lagt op til at frede, er særligt vigtige for øen, fordi de ligger så tæt på, at det er muligt for fiskerne at sejle ud og hjem samme dag med en frisk fangst.

Det er de jomfruhummere, der ryger på Læsø Fiskeindustris fabrik på øen, forklarer borgmesteren.

- Men de fiskere, som er ude på havet i en uge ad gangen, losser også deres fangst på Læsø. Den trafik vil i givet fald også forsvinde, fordi der ikke længere vil være nogen til at tage imod dem, når grundstenen i fiskerierhvervet på øen er væk, siger han.

Tobias B. Johansen havde hellere set, at havbunden blev fredet i flere små områder frem for de seks store områder, regeringen har lagt op til.

- Vi er mindst lige så interesserede i at bevare naturen som regeringen og alle de grønne organisationer, men det skal gøres på en måde, hvor alle bliver tilfredse, tilføjer han.

Forslaget, der nu er sendt i høring, lægger op til at beskytte seks udvalgte havområder med dyb blød havbund i den danske del af Kattegat. Det kommer på baggrund af et EU-direktiv, som skal skabe bedre havmiljø inden 2020.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip