Landbruget: Danmark og Norden er i front med at bekæmpe MRSA

I to ud af tre svinestalde er der MRSA-bakterier. MRSA er en type stafylokokker, der er resistente overfor en række antibiotika, og derfor er det svært for svineproducenterne at udrydde bakterien.

- Vi er kede af, at MRSA er der. Vi ville helst være foruden resistente bakterier i staldene. Men jeg er godt tilfreds med, at fødevareministeren tager det alvorligt, siger Claus Fertin, der er direktør i Videncenter for Svineproduktion (VSP) under Landbrug & Fødevarer.

- Det falder godt i tråd med de realistiske mål, vi har om at reducere brugen af antibiotika frem til 2020 med 10 procent. Oveni vil vi halvere brugen af det bredspektrede tetracyklin i løbet af et år, siger han.

Selv om MRSA-bakterien er så udbredt i de danske svinestalde, at det nu kræver en handlingsplan at bringe antallet ned, så er Claus Fertin glad for, at problematikken er på bordet i Danmark.

- For at sige det populært, så taler man ikke om MRSA syd for grænsen, fordi det har været der i så mange år, siger han.

Direktøren for VSP siger, at han håber, at fødevareminister Dan Jørgensen (S) tager problemet med ned til sine kolleger i EU.

- For det er en sag, der skal løftes i fællesskab. Det her er et spørgsmål om at have nogle store ambitioner - ikke bare i Danmark. Vi rejser alle sammen, vi flytter også dyr - og hver gang vi krydser en grænse, bærer vi bakterier med over, siger Claus Fertin.

Dan Jørgensen vil nu komme med en handlingsplan, der skal nedbringe antallet af MRSA-bakterier i staldene. Den kommer efter en ekspertrapport viser, at der på fire år er sket en firdobling af antal smittede svinebesætninger.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip