Landmænd dømmes for at bruge sort gødning

Skrevet af admin

20/05/2015

Mest læste i dag

Afgørelserne begynder at rulle i sagen om "sort gødning", hvor over 100 landmænd er tiltalt for bevist at have gødet deres marker for meget.

Tirsdag blev to landmænd dømt i Retten i Randers til at betale bøder på over 100.000 kroner.

Afgørelserne falder, efter at der i maj er indledt et samarbejde mellem Skat, Miljøstyrelsen og NaturErhvervstyrelsen om at optrævle det store sagskompleks.

Det omhandler i alt 100 landmænd, der er sigtet for at have købt og brugt gødning uden at oplyse det til staten.

På den måde havde landmændene spekuleret i at bruge mere gødning, end de må, til fare for det danske vandmiljø.

- Vi beskytter det danske vandmiljø ved at have regler for, hvor meget gødning landmænd må bruge. Derfor er det vigtigt, at landmænd ikke bruger mere, end loven giver mulighed for, siger Pernille Balslev-Erichsen, enhedschef i Jordbrugskontrol i NaturErhvervstyrelsen.

- Vi er tilfredse med, at der er faldet dom i de første sager, og at retten cementerer, at det er i strid med dansk ret at købe og bruge gødning uden at oplyse om det, tilføjer hun.

Ud over de 100 tiltalte har 29 landmænd indrømmet, at de har brudt loven og har betalt bøder for samlet set i omegnen af to millioner kroner.

NaturErhvervsstyrelsens efterforskning de sidste år er løbet op i 14.000 ton gødning, der ikke har været anført i deres gødningsregnskab.

Den første afgørelse i sagerne faldt i juni 2014 i Retten i Midt- og Vestjylland. Her var bøden også på over 100.000 kr.

Fremover forventer man, at afgørelserne vil falde drypvis, så landets retsinstanser får tid til at behandle sagerne.

/ritzau/