Landsret skal bruge 82 retsmøder på sag om PKK-støtte

Skrevet af admin

09/01/2015

Mest læste i dag

Først om halvandet år afgøres det, om 10 kurdiske mænd er skyldige i at have sendt millioner af kroner til en terrororganisation.

Københavns Byret frifandt i oktober sidste år mændene for at have støttet Kurdistans Arbejderparti, PKK, men anklagemyndigheden har anket dommen til Østre Landsret.

Her har man nu planlagt slagets gang og sat datoer på ikke mindre end 82 retsmøder.

Det første finder sted 31. august, og det sidste vil foregå i slutningen af juni 2016, oplyses det i landsretten.

Men det er ikke en kritisabel lang ventetid, mener en af forsvarerne.

- Det er forventeligt, siger advokat Gert Dyrn.

For eksempel går det ikke an, at lægdommere som nævninger gennem flere måneder skal bruge fem dage hver uge på at sidde i retten, fastslår han.

Statsadvokaten hævder, at kurderne har indsamlet op mod 140 millioner kroner og formidlet pengene til PKK, som står på terrorlisterne.

Under sagen har alle 10 på nær én forklaret, at de har samlet penge til tv-stationen ROJ TV samt humanitære og religiøse formål.

Tv-stationen har været et redskab for PKK. Men denne forbindelse blev først fastslået ved en dom i januar 2012. Især derfor afviste byretten at finde de tiltalte skyldige i terrorstøtte i den periode, tiltalen drejer sig om - nemlig fra 2009 og frem til 2012.

Frifindelsen har ført til løftede øjenbryn i den tyrkiske hovedstad, Ankara. Her forlangte Tyrkiets udenrigsministerium en forklaring fra Danmark på sagens udfald.

Herhjemme har en professor betegnet afgørelsen som saglig.

- Sagen er behandlet særdeles grundigt over et stort antal retsmøder, og afgørelsen er omhyggeligt begrundet i saglige juridiske overvejelser, har professor i strafferet Jørn Vestergaard udtalt.

Men anklagemyndigheden var altså ikke villig til at acceptere resultatet. Bevisførelsen med vidner, aflytninger, beslaglagte regnskaber og papirer skal præsenteres på ny.

De tiltalte kurdere er i alderen fra 73 til 29 år. Flere er selvstændige erhvervsdrivende og har blandt andet drevet en sandwichbar, et vognmandsfirma og et trykkeri.

/ritzau/