Laudrup er havnet i en helt anden verden

Skrevet af admin

31/01/2015

Mest læste i dag

Initialerne M.L. pryder den sorte trøje. Og de orange shorts. Fodboldstøvlerne er de klassisk sort-hvide Copa Mundial. Der er ingen her-kommer-jeg-attitude.

Alle spillere kommer hen til Michael Laudrup og de øvrige trænere, trykker hånd før træningen, griner og begynder at spille fodbold.

Lige bag træningsbanen står en moské med en hvid minaret, som kalder muslimer til bøn fem gange om dagen. Lige nu er moskeen stille.

En bagende januarsol sørger for 25 graders varme. Vi befinder os i Duhail, 20 kilometer uden for storbyen Doha i Qatar, hvor Laudrup i sommer blev ansat som cheftræner i fodboldklubben Lekhwiya.

Og han trives, omend ikke alt er, som det plejer at være.

- Det har været fint. Det er en helt ny kultur, specielt uden for banen.

- Vi fik en start med ramadanen, lige da vi kom. Så det var meget specielt - plus at det var 45 grader. Det var sådan noget med at træne sent om aftenen, fordi de ikke spiste eller drak fra solopgang til solnedgang.

- Så der var nogle ting rent kulturelt, som man lige skulle indordne sig under. Men det, synes jeg et eller andet sted, kun er spændende som menneske at opleve, siger Laudrup.

Qatar er ikke som resten af verden. Det er ikke La Liga i Spanien, den engelske Premier League eller Superligaen i Danmark. Her kan man købe sig til alt.

Det er også her, fodbold-VM skal afholdes i 2022.

Qatar prøver i disse år at udvikle fodbolden ved at tiltrække fodboldfaglige personligheder - som Laudrup. Og blande den viden med unge talenter.

- Gennem de næste år - det er jo det, man prøver - bygger man de unge spillere op. Det er selvfølgelig fordi, man kigger hen imod VM 2022 og skal nå at udvikle de spillere.

- Qatar ved, at der hvor man kan udvikle - er på det tekniske, men også på det taktiske område. Det er derfor, man bringer en hel masse udlændinge ind. Mange spaniere og hollændere arbejder her.

- Jeg er her som dansker. Det er noget, de gør, fordi de er klar over, og det indrømmer de også selv, at de skal have noget knowhow udefra, så de kan forbedre det, som de skal, igennem de næste år.

Laudrup erkender, at niveauet er langt fra de bedste europæiske ligaer, men holdene er på vej frem og allerede nu bedre end de fleste danske klubber.

- Vi ville nok ligge tættere på toppen end bunden af Superligaen. Danske hold vil nok være lidt bedre taktisk end os, men vores tekniske niveau ville nok være højere.

I håndboldens verden har Qatar naturaliseret topspillere fra blandt andet Bosnien, Frankrig og Cuba, som netop har ført holdet til søndagens finale ved VM.

- I håndbolden havde de kortere tid. Og derfor havde de en del med, som ikke har et qatarsk eller arabisk efternavn.

- Det vil ikke ske i fodbold. Der vil ikke være 11 spillere i 2022, der vil være født i Brasilien, Argentina, Europa eller Afrika.

- Og sådan synes jeg heller ikke, det skal være. Men der er nogle regler, og hvis de bliver overholdt, så er det okay. Så kan man diskutere, om reglerne er fair. Men hverken du eller jeg kan lave verden om, siger Michael Laudrup.

/ritzau/