Faktisk deltager kun hver anden af de ledige i undervisning i løbet af en måned. Det skriver Ugebrevet A4, som har foretaget en opgørelse på baggrund af de nyeste tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsens database Jobindsats.dk. Ifølge databasen deltog 52 procent af de ledige på uddannelsesydelse i april i undervisning, hvilket svarer til 4.345 personer.
Andelen bør være højere, fastslår Per Christensen, forbundssekretær i fagforbundet 3F, hvor mange medlemmer er lavtuddannede.
»Vi skal have andelen højere op, og jeg håber meget på, at vi vil se andelen vokse i løbet af i år. Jobcentrene bør i højere grad insistere på uddannelse, for det giver ledige bedre kort på hånden,« siger Per Christensen til Ugebrevet A4.
Da beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i december lancerede uddannelsesydelsen, pointerede hun, at mange ledige nu ville få »et ekstra halvt år til at opkvalificere sig«. Men det halve år bliver langt fra udnyttet, når kun hver anden deltager i uddannelse i en given måned, og når de ifølge Jobindsats.dk i gennemsnit kun deltager i undervisning i 2,4 uger ud af månedens godt fire uger.
På den baggrund lever uddannelsesydelsen ikke op til intentionerne, konkluderer professor og arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.
»Når så mange går passivt rundt, opfylder ordningen ikke sit eget formål. Ordningen mister sin relevans, hvis de ledige ikke bruger den aktivt til at kvalificere sig til job. Så er der jo bare tale om, at man får forlænget sin periode på offentlig forsørgelse,« siger Flemming Ibsen til Ugebrevet A4.