Ledige kommer langt oftere i jobrotation

Der er sket et sandt boom i arbejdsløse, som kommer i jobrotation, skriver Politiken søndag. I 2010 var antallet af arbejdsløse i jobrotation under 500, men nu nærmer antallet sig 7.000, viser de seneste tal fra Arbejdmarkedsstyrelsen.

Kort fortalt går jobrotation ud på, at en arbejdsløs overtager en almindelig medarbejders job, mens denne tager på efteruddannelse. På trods af den kraftige stigning i arbejdsløse, som benytter jobrotationsordningen, er en arbejdsmarkedsforsker ikke imponeret.

- Tallet har bevæget sig fra nærmest ingenting til et forholdsvis lavt niveau. Det burde ligge meget højere, siger professor i offentlig forvaltning, Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, til Politiken.

- Erfaringerne fra 1990'erne, hvor jobrotation var langt mere udbredt, viser, at det er en af de mest effektive former for indsats, der bringer arbejdsløse nærmer et job. Jobrotation kæder beskæftigelsesindsatsen sammen med behovet for at efteruddanne de faste medarbejdere. På den måde bliver der løst to problemer på en gang, siger professoren til Politiken.

I den særlige jobrotationsordning for arbejdsløse med videregående uddannelser var der i 2010 blot 35 ledige, men her når tallet op på 2.454 i år, vurderer styrelsen.

Fagbevægelsen glæder sig over udviklingen.

- Det er godt, at der er fremgang. Vi ved, at det er et af de bedste værktøjer til at få ledige i arbejde, siger LO-sekretær Ejner Holst, der henviser til en undersøgelse fra Region Nordjylland.

- Her kom omkring 70 procent af dem, som var i jobrotation, i arbejde. Derfor skal vi have endnu mere gang i jobrotationen, siger Ejner Holst til Politiken.

I Dansk Arbejdsgiverforening (DA) lyder der også positive toner over for jobrotation.

- Jobrotation binder på en god måde indsatsen for at få ledige i arbejde sammen med den almindelige efteruddannelse af virksomhedernes medarbejdere. De ledige, som bliver roteret ind i virksomheden bliver kendte ansigter og får et netværk. Og vi ved, at netværk er en af de bedste måder at få job på, siger chefkonsulent Jørgen Bang-Petersen, DA, til Politiken.

Det er dog overvejende på offentlige arbejdspladser, at metoden bliver brugt. Mere end fire ud af fem aftaler om jobrotation er i det offentlige, men private virksomheder har dog øget antallet af jobrotationsaftaler på det seneste. Så sent som sidste år var mere end ni ud af ti aftaler i det offentlige.

 

Dagens Gossip