Ledige skal uddannes til en plads på arbejdsmarkedet

»Det, der er afgørende for regeringen, er, at flere borgere opnår en varig tilknytning til arbejdsmarkedet - sådan, at vi får færre borgere, der kun er med på arbejdsmarkedet, når det går godt,« siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Hun mener, at satsningen især kommer danskere med ingen eller kort uddannelse til gode, fordi de vil få kompetencer, der gør dem i stand til at bestride flere typer jobs.

»Det er vigtigt for mig at understrege, at det her handler ikke om, at alle skal have uddannelse, eller at der skal være tale om meget lange uddannelsesforløb. Vi taler om korte, målrettede kompetenceforløb, der gør, at den enkelte får et stærkere fundament at stå på,« siger Mette Frederiksen.

Venstre advarer mod at gøre uddannelse til svaret på alle udfordringer. Arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V) mener, at virksomhedspraktik og løntilskud er vejen frem.

»For os handler det om at bringe de ledige hurtigere i job ved at bruge virksomhedspraktik i private virksomheder og mere løntilskud i forhold til private virksomheder. Vi skal bruge de værktøjer, der virker,« siger han og afviser, at uddannelse er ensbetydende med succes:

»Uddannelse generelt fører ikke til, at man hurtigere kommer i job. Det er der ingen undersøgelse, der viser. Vi siger ja til uddannelse, hvis der er et konkret jobperspektiv. Hvis der er en konkret efterspørgsel inden for det pågældende område, er det rigtig fornuftigt at give noget mere uddannelse. Hvis uddannelse er uden jobperspektiv, siger vi nej,« siger Hans Andersen.

Mette Frederiksen peger på flere brancher, som de ledige - efter et uddannelsesforløb - er klar til at til at prøve kræfter med.

»Vi ved jo, at vi står over for meget store anlægsinvesteringer rundt om i Danmark, når der skal bygges supersygehuse, jernbanen skal elektrificeres, der skal energirenoveres og bygges en Femern-forbindelse. Der vil det være naturligt, at vi får løftet nogle af vores ufaglærte lønmodtagere til at kunne bestride de jobs, der efterspørges«.

Mette Frederiksen understreger, at folk, der selv kan komme tilbage på arbejdsmarkedet, ikke er målgruppe for regeringens satsning.

»Der er rigtig mange, som mister deres job, der kan komme i arbejde af egen kraft uden hjælp af beskæftigelsespolitikken. Kan man selv, skal man selvfølgelig have lov til at gøre det. Det er at foretrække - både for den enkelte og vi andre«.

Beskæftigelsesreformen ventes præsenteret i begyndelsen af det nye år.

 

Dagens Gossip