Ledigheden stort set uændret i februar

Bruttoledigheden har stort set ikke rykket på sig i februar måned. Det viser nye tal fra Danmark Statistik. Tallene indikerer dog, at nye regler har fået flere dagpengemodtagere i arbejde.

Bruttoledigheden faldt fra januar til februar med 500 personer og ligger nu på 158.400. Ledighedsprocenten ligger uændret på 6,0 pct. af arbejdsstyrken. En positiv overraskelse, skriver Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

»Det er stærkt glædeligt, at ledigheden også faldt i februar. Vi havde forventet en stigning på 1.000 personer i lyset i det kraftige fald i januar. Ser man på ledigheden i et lidt længere perspektiv, så har den været ret stabil i efterhånden næsten tre år,« skriver han.

»At ledigheden ikke er steget i den periode har været overraskende, da væksten i dansk økonomi bestemt ikke har imponeret. Det stabile ledighedsniveau har dog desværre ikke været udtryk for et stabilt arbejdsmarked - beskæftigelsen er fortsat med at falde, og baggrunden for, at ledigheden ikke er steget, er derfor primært, at arbejdsstyrken i stedet er skrumpet,« skriver Steen Bocian.

Nettoledigheden faldet med 1100 personer

Bruttoledigheden består både af de nettoledige i arbejdsstyrken, der reelt ikke har et job at stå op til, og dem, der er i aktivering. Fra januar til februar er antallet af nettoledige faldet med 1.100, mens antallet af aktiverede personer, der vurderes jobklare, er steget med 600.

Blandt dagpengemodtagere er ledigheden faldet med 3.000 personer, mens antallet af ledige kontanthjælpsmodtagere er steget med 1.900 personer. Det kan meget vel kan hænge sammen med nye dagpengeregler, vurderer seniorøkonom hos Nykredit, Tore Stramer.»En del af forklaringen kan være, at forkortelsen af dagpengeperioden ved årsskiftet har lagt et lille nedadgående pres på ledigheden. Det er en bevægelse, man har set ved tidligere forkortelse af dagpengeperioden. Det er således også værd at holde fast i, at en forkortelse af dagpengeperioden på sigt trækker i retning af at sænke langtidsledigheden og øge beskæftigelsen,« skriver han i en kommentar.

Nykredit forventer højere ledighed

Hos Nykredit er forventningen er dog, at beskæftigelsen vil falde med 15.000-20.000 i løbet af det kommende år, blandt andet på grund af besparelser i den offentlige sektor og lave vækstforventninger i erhvervslivet. Danske Bank forventer omvendt, at ledigheden vil stabilisere sig på det nuværende niveau.

»Når vi kigger på forventningerne til ledigheden over de kommende måneder og år, så forventer vi, at ledigheden vil være stort set konstant gennem 2013. Vi venter, at den økonomiske vækst langsomt men sikkert vil vende tilbage til dansk økonomi, og selv om væksten næppe vil imponere, så er det vores vurdering, at den vil være tilstrækkeligt stærk til at stabilisere ledigheden omkring det nuværende niveau,« skriver Steen Bocian.

Danske Bank forventer, at vi skal hen mod 2014 og 2015 før ledigheden begynder at falde.

 

Dagens Gossip