Lenin graves op: Liget ved at gå i opløsning

Turister kan nu igen besøge gravstedet for den kommunistiske revolutionsleder Vladimir Lenin i Moskva, efter at komplekset har gennemgået et større reparationsarbejde.

Fundamentet under Lenins mausoleum, der står på Den Røde Plads uden for Kreml i den russiske hovedstad, var begyndt at tilte, og der var vandskader på strukturen. Derfor skulle gravstedet repareres for første gang i 80 år, lyder det.

Der blev sprøjtet cement ind i fundamentet for igen at stabilisere Lenin-hvilestedet. Det balsamerede lig blev ikke flyttet fra gravstedet under renoveringen.

Lenins mausoleum blev opført i 1924 efter hans død. Siden Sovjetunionens sammenbrud i 1991 har der dog været debat om, hvorvidt den kommunistiske leders jordiske rester skal fjernes fra Den Røde Plads.

Selvom gravstedet er en stor turistattraktion, så mener et stigende antal russere, at Lenin i stedet skal begraves. Den idé tager Ruslands kommunistiske parti stærkt afstand fra.

Senest sidste år var der en større debat omkring mausoleet. Det regerende parti Forenet Rusland lancerede en kampagne for, at Lenin blev sendt i jorden, men idéen blev hurtigt droppet.

Ifølge en meningsmåling fra Levada sidste år, så vil 56 procent af russerne begrave Lenin, mens 31 procent vil lade ham blive i sit mausoleum.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip