Liberal nedsmeltning kan koste kansler Merkel dyrt på søndag

Angela Merkel bør glæde sig over, at hendes søsterparti, CSU, ifølge prognoserne fra TV-stationen ZDF får knap 49 procent af stemmerne, hvilket er nok til at sikre partiet absolut flertal og Horst Seehofer en ny periode som ministerpræsident.

Kansleren bør derimod være bekymret over, at hendes regeringspartner på landsplan, det liberale FDP, fik et så dårligt valg, at partiet ryger ud af delstatens parlament.

»Det er en stor valgsejr for CSU og kansler Merkel, og det øger hendes chancer næste søndag. Men kansleren må med alvor se på, at hendes regeringspartner efter nederlaget i Bayern er særlig truet for ikke at kunne klare spærregrænsen på fem procent ved forbundsdagsvalget,« siger han.

Siegfried Matlok vurderer, at Merkels parti kan ende med at miste stemmer, fordi en del af CDUs kernevælgere seriøst vil overveje at stemme på FDP for at hive det liberale parti over spærregrænsen og dermed øge sandsynligheden for en fortsættelse af den borgerlige regering.

»Mange borgerlige vælgere vil måske stemme på FDP, fordi de ønsker en borgerlig regering frem for en stor koalition mellem SPD (socialdemokraterne, red.) og CDU,« siger han.

Omvendt advarer han mod at tillægge valget i Bayern for stor vægt i forhold til valget om en uge.

»Man siger, at det er en generalprøve, men Bayern er jo ikke Tyskland. Med al respekt for det store resultat, som CSU har opnået, så må man ikke glemme, at Bayern er anderledes, og sådan har det altid været,« siger han.

CSU, der har regeret Bayern uafbrudt i 56 år, fik ved det seneste delstatsvalg i 2008 en kæberasler af vælgerne, da »kun« 43 procent stemte på partiet. Det var en tilbagegang på 17 procentpoint i forhold til valget i 2003. Det skete som følge af en række skandalesager, men også de seneste år har CSU været involveret i tvivlsomme sager. At CSU alligevel belønnes af vælgerne, overrasker ikke Siegfried Matlok.

»Økonomisk går det godt i Bayern, så vælgerne viser CSU tillid«.

Socialdemokratiske SPD står ifølge prognoserne til knap 21 procent af stemmerne i Bayern, hvilket er en mindre fremgang i forhold til 2008.

 

Dagens Gossip