Liberale: Nallerne væk fra Grønlands muld

Dansk Folkepartis forslag om at oprette et nyt statsligt selskab a la Dong, som sammen med pensionskasser og store danske virksomheder skal finansiere udvindingen af de store rigdomme i Grønlands undergrund, er utidigt.

Det siger Liberal Alliances grønlandsordfører, Villum Christensen, og fastslår samtidig, at grønlænderne selv skal pege på hvilke selskaber, der skal stå for minedriften i landet som følge af den omdiskuterede grønlandske storskalalov.

- Det hele er meget velforberedt fra grønlandsk side, og om det er kinesere eller andre, der rykker ind i landet, det skal vi ikke blande os i, siger Villum Christensen til Ritzau og tilføjer:

- Jeg synes faktisk, det er utidig indblanding, hvis vi skal til at designe nogle selskaber, som skulle være mere rigtige end det, grønlænderne selv kan gøre.

Politiken skriver mandag, at et politisk flertal uden om regeringen bakker op om Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahls, forslag.

Regeringen støtter derimod storskalaloven, der giver store udenlandske selskaber mulighed for at ansætte eksempelvis kinesiske minearbejdere til en lavere løn og under dårligere forhold, end grønlænderne er sikret med deres overenskomst.

Og ifølge Villum Christensen er det da også essentielt, at minedriften vindes på "fuldstændigt almindelige kommercielle vilkår":

- Det skal vi holde nallerne fra. Det er ikke noget, staten skal skubbe i gang. Og jeg har fuld tillid til, at grønlænderne kan håndtere de her ting, siger han.

Han fastslår, at grønlænderne har gennemarbejdet lovgivningen, som i øvrigt ligger helt i forlængelse af selvstyreloven.

/ritzau/

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip