Libyen er i kaos et år efter Gaddafis død

En blodindsmurt, hårdt såret og forvirret Muammar Gaddafi trækkes rundt af en folkemængde.

Disse ubehagelige billeder prægede alverdens medier for et år siden. I dag er det årsdagen for Libyens mangeårige diktator Muammar Gaddafis død.

Men selvom landet nu er kommet ud af diktaturets lænker og har afholdt et demokratisk valg, så er Libyen stadig præget af kaos og blodige stridigheder.

- Det er både gået godt og skidt. Det er godt, at der har været afholdt demokratiske valg, men det er gået rigtig skidt ved, at der slet ikke er styr over situationen. Der er militser og klaner, der bestemmer og der er meget kaos, siger Helle Lykke Nielsen, der er lektor ved Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet, til Newspaq.

Libyen er blevet mere demokratisk et år efter Gaddafi blev fanget levende i sin hjemby Sirte og kort tid efter blev filmet død. Men demokratisk fungerer landet ikke, det er stadig den stærkeste, der bestemmer.

- Det er blevet mere demokratisk end før, men det er meget kaotisk med de mange kampe mellem klaner og militser, siger Helle Lykke Nielsen.

Umiddelbart er der ikke lyse udsigter til fred og ro i landet, der slap af med sin diktator ved hjælp af tusindevis af bomber fra Nato.

- I den nærmeste fremtid er der ikke udsigt til demokrati og fred. De politikere, der blev valgt har slet ikke formået at få styr på militserne. Indbyrdes kæmper politikerne også mod hinanden, så på den korte bane er der ikke udsigt til fred, vurderer Helle Lykke Nielsen.

Muammar Gaddafi var Libyens ubestridte leder i perioden 1. september, 1969 til 20. oktober, 2011.

 

 

Dagens Gossip