Lidegaard: Afrika må med i kampen mod islamisme

Skrevet af admin

26/01/2015

Dagens topnyheder

Afrika spiller en rolle i bekæmpelsen af islamisk militante, der kæmper i Syrien og Irak, men også i en række afrikanske lande.

Det siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R), der mandag og tirsdag deltager i Den Afrikanske Unions møde i Etiopien om islamisk militante.

- I øjeblikket er den største del af de såkaldte udenlandske krigere, der kæmper i Syrien og Irak fra lande, der grænser op til Somalia.

- Der er tætte forbindelser mellem den ekstremisme, der foregår i nogle afrikanske lande og det, der foregår i Mellemøsten og ISIL, som er en direkte trussel mod os, vi ikke kan se bort fra, siger Martin Lidegaard til Ritzau.

ISIL er en anden betegnelse for den militante islamiske bevægelse Islamisk Stat, som den USA-ledede koalition forsøger at bekæmpe med luftbombardementer i både Syrien og Irak.

I Nigeria kæmper hæren mod de militante islamister Boko Haram, der hærger med massedrab på civile. I Somalia hærger militante islamister i organisationen al-Shabaab.

- Vi har været tilbøjelige til at rette fokus mod den terror, der rettes mod os selv. Men i flere afrikanske lande koster den mange menneskeliv.

- Derfor må vi samarbejde med især de nordafrikanske lande om et bekæmpe islamisterne, og vi må bane vejen for, at de også selv samarbejder i en fælles indsats på tværs af landegrænser, siger Martin Lidegaard.

Mandag aften er udenrigsministeren vært ved en middag sammen med sine kolleger fra Somalia, Kenya, Mali og Burkino Faso, hvor regeringsrepræsentanter fra en række andre afrikanske lande deltager. Også USA, Frankrig og andre vestlige lande har sendt repræsentanter.

- Mit håb er, at vi kan få samlet alle landene i det nordlige Afrika i en fælles indsats for at bekæmpe den militante islamisme, både Boko Haram og al-Shabaab i Somalia, siger Martin Lidegaard.

Spørgsmål: Er du optimistisk med hensyn til at få de nordafrikanske lande til at samarbejde om at bekæmpe ekstremisme?

- Nogle lande har ikke tradition for at arbejde sammen, og det er et kæmpeproblem. Der er ingen tvivl om, at det er en udfordring. Det er lande, der selv har mange udfordringer økonomisk, socialt, svarer Martin Lidegaard.

Udenrigsministeren oplyser, at både Danmark og EU klar til at bidrage og assistere afrikanernes forebyggende indsats mod ekstremisme. En række programmer med uddannelse og alternativer til de unge er sat i værk.

/ritzau/