Lidegaard: Uden Assad-forhandling får vi ikke udryddet IS

Hvis kampen mod Islamisk Stat (IS) skal vindes, kan man ikke komme udenom forhandlinger med Syriens præsident, Bashar al-Assad. Det siger den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R).

- ISIL (anden betegnelse for IS) er født ud af det kaos, der er skabt i Syrien. Vi får ikke elimineret ISIL, før der er fred i Syrien, så det er endnu en grund til, at vi bør gøre alt, hvad vi kan, for at få fred i Syrien, siger Martin Lidegaard.

I Berlingske melder Martin Lidegaard fredag som en af de første vestlige udenrigsministre klart ud, at Syriens præsident, Bashar al-Assad, skal accepteres som en forhandlingspartner for at få afsluttet landets næsten fire år lange borgerkrig.

Udenrigsministeren afviser, at forhandlinger med Assad vil være med til at legitimere præsidenten, som ifølge FN har begået krigsforbrydelser.

- Jeg tager som alle andre fuld afstand og fordømmer på det allerkraftigste de afskyelige handlinger, som Assad har begået. De kan ikke og vil aldrig på nogen måde kunne legitimeres, siger Martin Lidegaard til Ritzau.

- Men hvis uhyrlighederne skal stoppes, så bliver vi nødt til at få en våbenhvile. Derfor bakker jeg op om, at FN fortsætter forsøget med at få skabt en våbenhvile. Heri indgår naturligt en forhandling med det nuværende styre, siger udenrigsministeren.

FN har kvitteret for ministerens opbakning, siger han.

Selvom Martin Lidegaard afviser, at forhandlinger med styret i Syrien er en legitimering, så erkender han, at der er en risiko for, at nogle kan tolke det sådan.

- FN har forhandlet i flere omgange også med Assad. Grunden til, at man har været tilbageholdende, er, at der er en fare for, at det kan blive misfortolket.

- Derfor skal man træde uhyre varsomt, og det er også mit indtryk, at det gør FN's forhandler, Staffan de Mistura, siger Lidegaard om FN's svenske udsending i Syrien.

Udmeldingen høster kritik fra Venstre, mens De Konservative og Dansk Folkeparti bakker Martin Lidegaard op.

Udenrigsministeren siger, at situationen er så desperat, at han ikke kan se nogen vej udenom forhandlinger med styret.

- For mig er den primære årsag, at vi har et land, der er gået fuldstændig i opløsning. Vi har de største flygtningestrømme siden Anden Verdenskrig. Vi har uhyrlige civile tab og frygtelige forhold i de flygtningelejre, der er i nabolandene.

- Det er en kold vinter, og for hver dag, der går, er det en dag ekstra med lidelser for de mennesker. Derfor skal verdenssamfundet søge alle muligheder for at finde den politiske løsning, der er den eneste løsning, siger udenrigsminister Martin Lidegaard.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip