For lidt personale: Plejehjem giver mere end hver anden af de ældre ble på

For mange af de ældre beboere på landets plejehjem går med ble. Det svarer seks ud af 10 plejehjemsledere i en rundspørge, som Morgenavisen Jyllands-Posten har foretaget.

325 plejehjemsledere har besvaret rundspørgen. Og næsten halvdelen af dem siger ifølge avisen, at mere end 60 procent af de ældre går med ble.

»Der er blevet for mange plejehjemsbeboere, der går med ble. Hvis der var personale nok, ville man kunne undgå, at så mange gik med ble. Når folk i dag kommer på plejehjem, er de dårligere end for eksempel 15 år siden, og så har de mere behov for hjælp, men normeringerne er ikke fulgt med,« siger formanden for plejehjemslederne, Ole Mørk Nielsen fra Lederforum.

Ifølge formanden for social- og sundhedssektoren i FOA, Karen Stæhr, kunne plejehjemspersonalet med den rigtige bemanding »undgå det uværdige i, at man lader de ældre gå rundt med store bleer på både dag, aften og nat. Men politikerne vil tilsyneladende ikke sikre, at de ældre har et værdigt liv, når man i stedet for at afsætte tid nok til den personlige omsorg bare køber større og større bleer«.

Formand Arne Rolighed fra ældreorganisationen Danske Seniorer kalder det »uetisk og umenneskeligt at lade folk sidde i deres egen afføring, hvis der er andre løsningsmuligheder«.

Seniorkonsulent Margrethe Kähler fra Ældre Sagen mener, at situationen for flere af de ældre er »dybt nedværdigende, ydmygende og skamfuld«.

Formanden for Social- og Sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening, Anny Winther (V), opfordrer plejehjemslederne til at tage det op med deres lokale politikere, hvis de mener, at de ikke har tid til at give en værdig pleje:

»Jeg vil gerne pointere, at jeg virkelig ikke håber, at man bruger bleerne som erstatning for et toiletbesøg,« siger hun til Morgenavisen Jyllands-Posten.

 

Dagens Gossip