Ligegyldigt om kommuner er blå eller røde

Nye analyser fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, KORA, viser, at sammensætningen af kommunalbestyrelserne ikke har nogen betydning for, hvordan man prioriterer de forskellige politiske områder.

»Det, vi ved, er, at de forskelle, der er i kommunernes prioriteringer af deres samlede udgifter, afhænger af, om det er en rig eller fattig kommune, og hvordan befolkningen er sammensat. Det afhænger ikke af, hvilken farve borgmesteren har,« siger programchef ved KORA, Kurt Houlberg.

Når politikernes partifarve ikke får den store indflydelse på den politik, der bliver ført i kommunerne, er det fordi, at kommunerne er fastlåst til en meget stram økonomi og er nødt til at tilpasse sig eksempelvis indbyggernes sammensætning. Hvis der er mange børn og enlige forsørgere i en kommune, bruger man mange penge på børnepasning, og hvis der er mange enlige ældre, bruger man flere penge på ældrepleje. Er der mange med en svag uddannelsesbaggrund, prioriterer man udgifterne til folkeskolen højere, forklarer Kurt Houlberg. Der er dog små nuancer:

»Hvis en kommune er ledet af politikere til venstre for midten, så bruger de flere penge på børnepasning og mindre på administration, men det er marginaler, vi taler om,« siger Kurt Houlberg.

Og der er ikke noget, der tyder på, at det vil forandre sig i fremtiden.

»Lignende analyser de seneste 30 år har vist samme tendens. Det har intet at gøre med, om vi befinder os i en lavkonjunktur eller højkonjunktur,« siger programchefen.

 

Dagens Gossip