Lille rovdyr er en strigle: Slår andres børn ihjel og tvinger dem til at passe sine egne

09/10/2013 20:38

Videnskab.dk

Nyheder
Timon er en sød surikat, men måske faldt han heldigt ud. Hans mor kan i hvert fald sagtens have været en strigle. Ny forskning viser, at de mest dominante mødre slår de andres unger ihjel, så der er flere hænder til at passe deres egne unger. Det skriver Livescience ifølge nyhedssitet for forskning Videnskab.dk. Mange pattedyr tager sig af hinandens unger, og det er til stor fordel for mødrene og afkommet, men hvad får plejemødrene egentlig ud af det? De lavest rangerende surikatmødre tager sig typisk af alfamødrenes afkom, når deres egne unger er døde, og det er noget de gør, fordi de ellers risikerer at blive bandlyst fra flokken, viser den nye forskning fra Cambridge University i England. Læs også hos Videnskab.dk: Amazonas får en ny art hver tredje dag »At agere barnepige er en måde hvorpå forviste surikater kan få lov til at ’betale leje’ og blive i flokken uden at blive udsat for yderligere aggressioner fra alfamødrene,« siger Kirsty MacLeod, der er zoolog ved Cambridge University, til Livescience. Forskningen er netop udgivet i tidsskriftet Animal Behavior. Læs også hos Videnskab.dk: Svaneøgle fra Svalbard er en hidtil ukendt art

Mest læste i dag

Timon er en sød surikat, men måske faldt han heldigt ud. Hans mor kan i hvert fald sagtens have været en strigle.

Ny forskning viser, at de mest dominante mødre slår de andres unger ihjel, så der er flere hænder til at passe deres egne unger.

Det skriver Livescience ifølge nyhedssitet for forskning Videnskab.dk.

Mange pattedyr tager sig af hinandens unger, og det er til stor fordel for mødrene og afkommet, men hvad får plejemødrene egentlig ud af det?

De lavest rangerende surikatmødre tager sig typisk af alfamødrenes afkom, når deres egne unger er døde, og det er noget de gør, fordi de ellers risikerer at blive bandlyst fra flokken, viser den nye forskning fra Cambridge University i England.

Læs også hos Videnskab.dk: Amazonas får en ny art hver tredje dag

»At agere barnepige er en måde hvorpå forviste surikater kan få lov til at ’betale leje’ og blive i flokken uden at blive udsat for yderligere aggressioner fra alfamødrene,« siger Kirsty MacLeod, der er zoolog ved Cambridge University, til Livescience.

Forskningen er netop udgivet i tidsskriftet Animal Behavior.

Læs også hos Videnskab.dk: Svaneøgle fra Svalbard er en hidtil ukendt art