Litauens homoseksuelle går parade med massiv politibeskyttelse

Hele Europa vil følge nøje med i paradens forløb, da Litauen netop har overtaget formandskabet i EU. Dermed bliver paraden en test på, om landet vil leve op til EUs grundlæggende regler, der forbyder diskrimination på grund af seksuel orientering.

Flere gange har bystyret i Vilnius forsøgt at forhindre paraden med henvisning til, at bystyret ikke vil kunne sikre deltagernes sikkerhed, og at det på grund af sikkerhedshensyn vil være nødvendigt at lukke cafeer, barer og hoteller på ruten, skriver Politiken.

Formanden for Litauens organisation for homo- og transseksuelle, Vladimir Simonko, er rystet over, at det kun er en håndfuld politikere i landets parlament, som tør gå op imod hadefulde angreb fra de konservative kræfter.

»Vi har brug for nogle, som taler vores sag i parlamentet, men det gør kun de færreste. Samtidig er der masser af mennesker, som på de sociale medier hylder angrebene mod os,« siger han til Politiken.

Regeringerne i blandt andet Danmark og Sverige ser med skepsis på landets behandling af seksuelle minoriteter - og det samme gør EU.

Både Rusland og Ukraine har indført love, som kriminaliserer enhver positiv omtale af homoseksualitet, og i Litauen er der konservative politikere, som kæmper for at indføre lignende love.

BNB

 

Dagens Gossip