LO: Svag konkurrenceevne er usand

Siden finanskrisens begyndelse i 2008 har den danske lønkonkurrenceevne genvundet en stor del af det tabte, så Danmark nu igen er oppe på niveauet fra 2003.

Det viser beregninger fra LO på baggrund af tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Økonomisk Redegørelse fra regeringen, skriver Politiken.

I LO er der glæde over den styrkede danske position, mens DA konstaterer, at konkurrenceevnen skal forbedres langt mere.

- En dansk industriarbejder er nu billigere end en svensk, men stadig dyrere end en tysk, siger cheføkonom i LO Jan Kæraa Rasmussen til Politiken.

Han betegner de nye tal som en "mytedræber" og understreger, at virksomhedernes omkostninger er væsentlige for mulighederne for at bevare produktion i Danmark. Også selvom Danmark ikke længere konkurrerer med billige lande som eksempelvis Ungarn.

Med de overenskomstaftaler, der blev indgået sidste år i industrien, er der lagt op til beskedne lønstigninger i 2013 og ind i næste år. Hos arbejdsgiverne i DA er begejstringen over de nye tal dog knap så stor.

- Der er langt igen, siger vicedirektør Fini Beilin, som mener, at LO har valgt et meget behændigt tidspunkt for deres vurdering af lønkonkurrenceevnen.

Sammenligningerne bør efter arbejdsgivernes opfattelse begynde i 1995.

- Vi har et problem med konkurrenceevnen, der er bygget op over mange år. I 15 år havde vi en lønudvikling, der gik hurtigere end i vore nabolande. Den gode nyhed er, at udviklingen er begyndt at vende, siger Fini Beilin til Politiken.

Han er enig med LO i, at lønkonkurrenceevnen er forbedret med omkring en procent om året siden finanskrisen. Men:

- Hvis vi skal indhente alt det tabte, og vi ikke speeder den proces op, så kan der gå 10 - måske 15 år - før vi er i mål, siger Fini Beilin.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip