Lockout: Forvirring på første skoledag

Dagen i går var folkeskolen og historiens første lockoutskoledag, hvor knap 70.000 af landets lærere var låst ude af deres klasseværelser. Derfor står en halv million børn uden undervisning og endnu flere forældre med et pasningsproblem.

En af dem, der mødte ind til en ny hverdag, var softwareudvikler og forælder Mikkel Arntoft. Han er far til to børn på Søndermarkskolen, hvoraf kun den yngste i 0. klasse kan komme i skole og SFO.

»Det er meget mærkeligt at møde ind til en skole, der er fuldstændig tom. Jeg er uforstående overfor, hvordan konflikten er nået hertil, og at parterne ikke har kunnet nå hinanden,« siger Mikkel Arntoft til Berlingske.

Han skulle manøvre sig forbi en klump af cirka 20 lærere for at nå SFOen og skolens område. Og at forældrene ser de lockoutede lærere er netop meningen.

»Vi vil vise forældrene, at vi ønsker at undervise. Vi er ikke dovne, som mange lærere ellers er blevet portrætteret som. Vi møder op, og vi er stabil arbejdskraft,« siger Helle Lüth, tillidsmand på Søndermarkskolen.

Inde på skolen står dørene på klem og afslører mørke og stole stillet op på bordene. Kun en inklusionsklasses røde høvdingebold giver lyde fra gymnastiksalen. En hulkende dreng bliver fulgt ind på kontoret med ordene, »vidste du slet ikke, at vi ikke skulle i skole«? Ved siden af sidder to drenge på henholdsvis ti og 11 år med en iPhone klistret til øret og forsøger at nå mor og far.

For selv om Søndermarkskolen allerede inden påskeferien havde en køreklar plan, bød lockoutens første skoledag også på usikkerhed og forvirring.

»Vi troede, at vi skulle i skole, men der er ingen. Min mor har først fri om to timer, så vi må vente og se noget Youtube imens,« siger Simon Arnfelt Frandsen, som er i selskab med Mathias Brask Esdorf.

Administrerende leder Charlotte Brunchmann forventer, at både skolen, forældre og elever skal vænne sig til den nye hverdag. Deres strategi er bare at tage det en dag ad gangen.

»De første par dage bliver nok anderledes og lidt sjove at få til at hænge sammen. Men det bliver også dét, tror jeg« siger Charlotte Brunchmann.

Uden for skolen står lærerne stadig i en klump foran indgangen. Men da klokken ringer otte, skilles flokken, og de tjenestemandsansatte lærere løber ind til deres normale undervisning på en anderledes skoledag.

»Det er underligt at se mine kolleger låst ude. Men jeg siger alligevel hej, selv om det ikke er min kamp,« siger den tjenestemandsansatte lærer Lis Karin Jensen. Imens begynder lærerne at bevæge sig ned ad Falkoner Allé, hvor de ifølge deres nye skema skal protestere foran Frederiksberg Rådhus.

 

Dagens Gossip