Løkkegaard ude af spillet til Venstre-toppost

Så lang tid har Venstre givet sig selv til at finde en spidskandidat til europaparlamentsvalget i 2014. Det skriver Berlingske.

Otte måneder efter at Venstre vragede Jens Rohde som europæisk spidskandidat, mangler Venstre fortsat at sætte navn på deres trækplaster til EP-valget om lidt under et år. Den ene Venstre-mand og -kvinde efter den anden har afvist at tage fem år som parlamentariker i Bruxelles.

Senest slår Venstres EP-medlem Morten Løkkegaard nu fast, at han ikke er i spil til spidskandidaturet, da han har valgt at blive genopstillet af Venstre i Aarhus. Og da Venstres vedtægter dikterer, at man ikke både kan være kandidat i en lokal kreds og spidskandidat for partiet, er Løkkegaards navn definitivt ude af spillet. Det er han helt afklaret med.

»Som reglerne er skruet sammen, så kan man ikke begge dele. Der kører en jagt på en spidskandidat, og det arbejde er ikke slut endnu,« siger Morten Løkkegaard til b.dk.

Hans navn blev ellers bragt i spil som spidskandidat af Venstres rutinerede europaparlamentariker og formand for Europabevægelsen, Anne E. Jensen. Løkkegaard affejede i første omgang idéen, men åbnede senere for muligheden via sin ugentlige video-update fra Bruxelles.

I dag forklarer han imidlertid, at han reelt aldrig gik efter at være spidskandidat.

»Det er rigtigt, at jeg har sagt, at man skulle være godt tosset ikke at overveje det positivt, hvis nogen ringede på deres grædende knæ og spurgte, om man ville være spidskandidat. Men det er ikke det samme som at sige, at det har været min ambition,« siger Morten Løkkegaard.

Venstre har givet sig selv indtil 5. august til at finde en slagkraftig spidskandidat. Til den dato skal Venstres 14 lokale europaudvalg have sat navn på deres kandidater til valget, men det er samtidig Venstres egen uformelle deadline til at finde en spidskandidat, så man kan være klar med en kandidat på Venstres sommergruppemøde få dage efter, siger kilder til Berlingske.

Derfor leder Venstres top med lys og lygte efter en spidskandidat med den fornødne gennemslagskraft og parlamentariske erfaring. I løbet af de seneste måneder er en lang række navne blevet bragt i spil.

Både formanden for Folketingets Europaudvalg, Eva Kjer Hansen, det tidligere folketingsmedlem Lykke Friis, Venstres EU-ordfører Jakob Ellemann-Jensen og partiets tidligere transport-, fødevare- og miljøminister Hans Christian Schmidt er blevet nævnt. Men de har alle afvist at stille op.

Enkelte af dem har nærmest taget det som en fornærmelse at blive sat i forbindelse med en fremtidig karriere i Europa-Parlamentet, da det af flere bliver anset som et skridt i den forkerte karriereretning.

Internt i Venstre gik der rygter om, at der var fundet en spidskandidat forud for Folkemødet på Bornholm, og det seneste navn på partiets interne rygtebørs er den politiske ordfører Ellen Trane Nørby. Ifølge Berlingskes oplysninger har hun dog hidtil afvist tanken på interne møder, men det har ikke været muligt at få hendes kommentar til spekulationerne, da hun opholder sig i USA.

Det er Venstres partisekretær Claus Søgaard-Richter, der samler trådene forud den 5. august. Han ønsker hverken, at be- eller afkræfte om Ellen Trane Nørby figurerer på hans liste over spidskandidater.

»Der er mange navne, som er blevet nævnt. Det har jeg ikke nogen kommentarer til. Det bliver selvfølgelig et godt liberalt navn, som kommer til at stå i spidsen i Venstre,« siger Claus Søgaard-Richter til Berlingske.

Men har I ikke lidt travlt med at finde en kandidat?

»Landsmødet er i oktober. Det er vi selvfølgelig i gang med at planlægge. Jeg er sikker på, at vi i god tid nok skal komme med vores kandidat. Den 5. august er en intern deadline, som særligt er knyttet op på, at vores lokale europaudvalg skal komme med deres kandidater. Der er ikke noget udadtil. Det er bare en intern proces, som vi har på det område,« siger han.

 

Dagens Gossip