Lønmodtagere vil have mindstelønnen fastsat ved lov

Skrevet af admin

12/01/2015

Mest læste i dag

Folketinget bør ifølge 51 procent af lønmodtagerne vedtage en lov, som fastsætter en minimumsløn for hele arbejdsmarkedet.

Det viser en ny undersøgelse, som Center for Arbejdsmarkedsforskning (Carma) ved Aalborg Universitet har foretaget for hovedorganisationerne LO og FTF, skriver Information.

Mens mere end halvdelen af de 2590 adspurgte er helt eller delvis enige i, at Folketinget ved lov bør vedtage en minimumsløn for hele arbejdsmarkedet, er det kun en fjerdedel af de adspurgte, der er uenige.

- Det er et udtryk for, at store dele af lønmodtagerne ser en lovfastsat mindsteløn som et godt instrument til at bekæmpe social dumping, siger Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet og en af eksperterne bag undersøgelsen, til Information.

- Lønmodtagerne kan se, at overenskomsterne ikke er nok til at dæmme op over for social dumping, og derfor er et i dansk sammenhæng utraditionelt instrument som lovbestemt mindsteløn noget, lønmodtagerne ser fordele i, fortsætter han.

En lovbestemt mindsteløn vil give fagbevægelsen en betydelig udfordring, mener Søren Kaj Andersen, centerleder og lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet.

- Hvis man alligevel får det, der ligger i overenskomsterne gennem lovgivning, vil man muligvis undre sig over, hvorfor man så skal være medlem af en fagforening. Med andre ord vil fagbevægelsen risikere, at det medlemstab, man allerede oplever nu, vil blive endnu værre, fordi incitamentet til at være medlem svinder, siger han til Information.

/ritzau/