Løsladt efter 41 års fængsel - død lige efter

Næsten 42 år tilbragte Herman Wallace i isolationsfængsel for at dræbe en fængselsvagt. Blot tre dage efter sin løsladelse døde det tidligere medlem af De Sorte Pantere, en socialistisk borgerretsbevægelse, der kæmpede for sortes rettigheder i USA.

Wallace har altid nægtet at stå bag det mord, der kostede ham mere end fire årtier bag tremmer i delstaten Louisiana. Som nyslået fri mand døde den 71-årig af leverkræft.

- Selvom hans frihed var alt for kort, betød det alverden for Herman at tilbringe de sidste tre dage omgivet af kærligheden fra hans familie og venner.

- En af de sidste ting, Herman sagde til os, var, "jeg er fri, jeg er fri", siger hans forsvarsadvokater.

Wallace blev løsladt tirsdag aften, efter en forbundsdommer omstødte dommen for manddrab med den begrundelse, at livstidsdommen havde krænket Wallaces ret til en retfærdig rettergang og desuden var forfatningsstridig.

Sammen med to andre blev han idømt livstid for i 1972 at have myrdet en fængselsvagt ved navn Brent Miller.

Deres sag har pådraget sig international opmærksomhed på grund af de lange periode, som de dømte har tilbragt i isolation. De tre har altid fastholdt deres uskyld.

Trioen er kendt som "Angola Tre", opkaldt efter det berygtede Louisiana-statsfængsel, hvor de tre sad bag tremmer. Fængslet blev kendt som Angola, fordi det var opført på en grund, hvor en slaveplantage lå.

Tidligere har de alle tre været en del af De Sorte Pantere, der var en afroamerikansk militant bevægelse.

Robert King, en af de tre, blev løsladt i 2001, mens Wallace og hans medfange Albert Woodfox måtte forblive bag tremmer, hvor de hver især opholdt sig 23 timer om dagen i en lille enecelle. Albert Woodfox sidder fortsat indespærret.

Delstaten Louisiana havde tidligere nægtet at løslade Herman Wallace på baggrund af hans sygdom.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip