Löfven vil udskrive valg i Sverige efter budgetkrise

Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, oplyser onsdag, at han vil udskrive valg til afholdelse 22. marts, efter regeringens finanslov er nedstemt.

Han anklager de fire borgerlige partier i Alliansen for at have ageret ansvarsløst og for at have gjort fælles sag med det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna.

- Jeg har hele tiden taget ansvar og fortsætter med at gøre det. Jeg forestiller mig ikke stiltiende at acceptere det, som nu sker på højresiden.

- Det er en ansvarsløs opførsel fra de fem partier, siger en tydelig vred Löfven på et pressemøde mindre end en time efter, at regeringens finanslov er nedstemt med 182 stemmer mod 153.

Sverigedemokraterna nedstemte sammen med Alliansen regeringens finanslov og vedtog de borgerlige partiers budgetforslag.

Löfven indkaldte tirsdag aften Alliansens partier til et krisemøde om budgettet, i håb om at de kunne forhandle en aftale om finansloven. Men parterne skiltes uden at enes.

- De fik deres mulighed, og de sagde nej, konstaterer Löfven.

- Alliansen har danset efter Sverigedemokraternas pibe. De lader nu SD diktere vilkårene i svensk politik, mener han.

Af formelle grunde kan statsministeren først udskrive valg den 29. december, men valget søndag 22. marts er en realitet.

Det kommer kort efter det seneste valg, der blev holdt 14. september.

Her manifesterede der sig tre blokke i Riksdagen: Den rød blok, Alliancen og Sverigedemokraterna.

Regeringen, der består af Socialdemokraterna og Miljöpartiet, nægter ethvert samarbejde med Sverigedemokraterna, og det samme gør Alliancen.

Dermed er svensk politik kortsluttet, så længe regeringen og Alliancen ikke viser vilje til at samarbejde.

Sverigedemokraterna siger, at partiet gerne vil samarbejde med begge blokke, men det er en betingelse, at de er villige til at stramme politikken over for indvandrere.

- Vi har en ny politisk situation i landet, et nyt politisk landskab. Det må vælgerne tage stilling til. Men vi vil aldrig lade Sverigedemokraterna diktere svensk politik, fastslår Löfven.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip