Lovlige tv-seere på nettet overhaler piratkopiering

17/04/2013 13:50

Newspaq

Nyheder

Mest læste i dag

For første gang har andelen af lovlige tv-seere på nettet overhalet andelen af pirater. Det viser en undersøgelse, Yougov har foretaget for YouSee.

Hver femte dansker ser sine film eller sine tv-serier over nettet, og vicedirektør i Yousee Ulf Lund er glad for den positive udvikling, hvor især antallet af lovlige seere er vokset.

- Det er en lille smule historisk, at det lovlige har overhalet det ulovlige. Og det, synes vi jo, er glædeligt for hele værdikæden, siger han og uddyber:

- Vi har hele tiden sagt, at det bedste våben mod piratkopiering er attraktive, lovlige alternativer. Det så vi jo også med musikmarkedet, og nu ser vi det her.

I 2012 sluttede HBO Nordic, Netflix og Youbio sig til Viaplay med online streaming af både film og serier, og det ser ifølge Ulf Lund ud til at bremse pirateriet - noget, som vicedirektøren kalder "ekstremt glædeligt."

- Disse tal tyder jo på, at det rent faktisk har haft en effekt, at der nu er nogle attraktive og lovlige tjenester, siger han og uddyber:

- Men det er jo ikke det samme som at sige, at nu kan vi afblæse enhver frygt for pirateri, siger han.

Træerne vokser heller ikke helt ind i himlen, da 14 procent af danskerne erkender, at de fortsat ser film og tv-serier ulovligt på nettet. For et år siden var det 12 procent, der indrømmede ulovlig brug på nettet.

Samtidig siger over halvdelen af de erklærede pirater, at deres forbrug af ulovlige tjenester er uændret eller øget, siden de lovlige alternativer dukkede op.

Ifølge Ulf Lund skal der en tredelt indsats til, hvis pirateriet skal yderligere begrænses.

- Dels attraktive, lovlige tjenester og dels en indsats mod de organiserede piratorganisationer. Og til sidst har vi stadig brug for oplysning blandt de unge, siger Ulf Lund.

/ritzau/