Luftig garanti for hurtig diagnose er trådt i kraft

Glem dog alt om, at garantien er totalt dækkende fra begyndelsen af, siger professor Jes Søgaard, sundhedsøkonom ved Aarhus Universitet.

»Garantien betyder ikke, at fra 1. september er al ventetid på udredning og diagnostiske undersøgelser væk her i landet. Den tilstand kommer man formentlig aldrig i. Lovgivningen lægger op til, at man ude på afdelingerne omlægger sagsgange og arbejdsgange, således at der kommer mere fokus på udredninger,« vurderer Jes Søgaard.

Fra både Danske Patienter, Danske Regioner og Hjerteforeningen lyder det også ifølge Jyllands-Posten, at der vil være hjørner, hvor garantien ikke virker fra 1. september.

»Vi er glade for, at udredningsgarantien endelig kommer, men vi tror ikke, det fungerer hele vejen rundt med de fire uger med det samme. Det kommer nok til at knibe for blandt andet gigtpatienter, mennesker med allergi og på hjerteområdet, og her må regionerne oppe sig yderligere,« siger Lars Engberg, formand for Danske Patienter, til Jyllands-Posten.

Han har et forslag til, hvordan tempoet i undersøgelser og udredninger kan øges.

»De må løbe lidt stærkere, og regionerne må jo selvfølgelig betale for overarbejde. En anden mulighed er at købe mere kapacitet hos private – enten privathospitaler eller hos privatpraktiserende speciallæger. Regionerne har jo sparet penge ved, at der ikke længere er en måneds ventetidsgaranti på alle sygdomme, men to måneder,« siger han til avisen.

Udredningsgarantien er netop en slags sundhedspolitisk bytter, hvor regeringen har ønsket at lægge vægten på hurtig diagnose, mod at nogle patienter med ikke livstruende og smertefuld sygdomme skal vente op mod to måneder på behandling.

Ifølge Jes Søgaard er flere af regionerne klar over, hvilke områder der rammes af flaskehalse som følge af udredningsgarantien.

»Det er klart, at man har de læger, man nu engang har. Flere regioner er ret langt fremme, både med hensyn til at forberede sig på det her og være klar over de områder, hvor man ved, der vil komme flaskehalse. Det er eksempelvis på demensområdet og på visse hjertesygdomme og urinvejssygdomme. Det vil de så tage sig af, når problemerne opstår,« forklarer sundhedsøkonomen.

Spørgsmål: Hvad skal man bruge en garanti til, når det ikke har konsekvenser for regionerne, hvis de ikke overholder garantien?

»Der er luft i den her garanti i den forstand, at hvis man ikke kan nå en udredning som følge af mangel på kapacitet eller fordi, det ikke giver faglig mening, så kan man bare komme op med en plan. Det har desuden ligget i luften, at da der ikke følger nye ressourcer i kroner og ører med til det her, så skal man være lempelig over for regionerne«.

Landet over arbejder hospitalsafdelinger på højtryk for at etablere mere kapacitet og barbere ventelister, så de er klar til at udrede patienter i løbet af den måned, som den nye lov påbyder.

 

Dagens Gossip