Lukkede kirker må gerne bruges til ikke-kirkelige formål

»Det flugter meget godt med de holdninger, jeg møder ude blandt danskerne. Det giver menighedsrådene, som jo har ansvaret for både at lukke og afhænde kirker, en bredere palet at arbejde med. Jeg er helt tryg ved, at man lokalt finder et nyt formål, som samtidig viser respekt for de følelser og minder, der knytter sig til en forhenværende kirke,« siger kirkeminister Manu Sareen (R) til avisen.

Dog skal fredningsbestemmelser omkring især middelalderkirker naturligvis skal respekteres, understreger ministeren.

I København har biskop Peter Skov-Jakobsen indstillet 14 kirker til lukning. Han kalder danskernes holdning for sund fornuft.

»Danskerne tænker pragmatisk. En lukket kirke skal helst bruges til noget fornuftigt. Jeg håber, at man først vil tænke på de såkaldte migrantmenigheder, som ofte mangler ordentlige kirkerum til at fejre gudstjeneste i. En anden oplagt anvendelse er i forbindelse med socialt arbejde eller kulturelle aktiviteter. Diskoteker og supermarkeder har jeg derimod sværere ved at se for mig,« siger biskoppen til Jyllands-Posten.

Kun ni kirker er siden 1849 taget ud af brug, og endnu færre er genopstået til nye formål.

Nogle af undtagelserne er Læsø Kirke, som fungerer som kurbad, og Sjælør Kirke i København, der fungerer som hovedkvarter for KFUM-Spejderne.

 

Dagens Gossip