Lukkelov giver discountboom

Søndagsåbent, længere åbningstider og tilbageholdende forbrugere skaber det største opbrud i dagligvarebranchen i mange år.

Liberaliseringen af lukkeloven vil flytte omsætning for flere milliarder kroner, og kæderne kæmper indædt om kunder og markedsandele, skriver Jyllands-Posten.

Discount brager frem og øger omsætningen. Udviklingen vil fortsætte, og taberne bliver de mindre supermarkeder, nærbutikker og kiosker. Hundredvis af den type butikker vil lukke, lyder vurderingen.

- Discountbutikkerne vil ifølge vores nyeste prognose i 2020 have 45 procent af salget af dagligvarer, siger Henning Bahr, administrerende direktør i Retail Institute Scandinavia.

- Det er samme niveau som Tyskland, og en langt højere andel, end vi spåede for et år siden, tilføjer han til Jyllands-Posten.

Coop har taget konsekvensen og omdanner 15 SuperBrugsen-forretninger til Fakta- butikker. Desuden er både Føtex og Dagli'Brugsen blevet tvunget til at sænke priserne, fordi man mistede kunder til discount.

- Indtjeningen er under pres i hele branchen, også i Dansk Supermarked, siger Mads Hvitved Grand, pressechef i Dansk Supermarked til Jyllands-Posten.

Detailhandelsekspert Bruno Christensen, direktør i Detailhandels Promotion, peger på, at indkøbsmønstrene er i opbrud.

- Jeg forventer, at der vil blive flyttet omsætning for to-tre milliarder kroner på grund af lukkeloven, siger han ifølge Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip