Lukkelov og mørke giver flere butiksrøverier

Klokken har passeret 22.00, der er få mennesker på gaden, mørket er faldet på og der er kun en medarbejder på arbejde i butikken.

Kriminelle, der vil røve butikker har kronede dage i vintermørket.

Butikkernes begrænsninger i åbningstiden er afskaffet, så nu holder mange butikker landet over åbent til langt ud på aftenen og natten.

- En del af vores lokale afdelinger holder meget øje, når der sker røverier og følger med i politirapporter og lignende. Der sker mange røverier mod butikker og det er en tiltagende tendens, siger arbejdsmiljøkonsulent i HK Handel Birte Haugaard til Newspaq.

Hun fortæller, at stigningen i antallet af røverier kan skyldes afskaffelsen af lukkeloven og den øgede sikring af banker, der gør bankerne meget vanskeligere at røve.

Tendensen med flere røverier mærkes også i Dansk Krisekorps, der har 400 psykologer tilknyttet og yder psykologhjælp til butiksansatte, som har været udsat for røveri.

- Den tendens kender vi godt. Det er logisk, at når man laver en lukkelov, hvor der er længere åbent og når omstændighederne for røverne bliver bedre, siger direktør og psykolog Morten Holler til Newspaq.

De ansatte kan føle sig mere pressede og føle en angst for at blive udsat for røverier i mørket og på den sene timer. Det kan blive selvforstærkende.

- Det er egentlig angst for angsten. De er bange for at blive røvet og så kommer de måske selv til at have en udstråling, der får røveren til at føle, at han kan få frit spil, siger Morten Holler, der uddyber, at selvsikkerhed hos de ansatte kan få en eventuel røver til at tænke sig om en ekstra gang.

I Dansk Erhverv har man oprettet databasen Crimestat, der indsamler oplysninger om røverier i detailhandlen.

Det er endnu for tidligt slå fast, at afskaffelsen af lukkeloven betyder flere røverier. Årstiden og mørket en invitation til flere røverier - ikke åbningstider alene.

- Det er for tidligt at konkludere noget om lukkeloven endnu. Vi ved fra tidligere undersøgelser, at der er mange, mange parametre, der spiller ind i forhold til røverier. Eksempelvis når det bliver mørkt tidligere på dagen, så sker der flere røverier, siger Lars Alexander Borke, der er procesdirektør i Dansk Erhverv, til Newspaq.

HK Handel opfordrer butikschefer til at gøre en ekstra indsats for at forhindre røverier.

- Man bør indføre et safepay-system, det er det vi allerhelst ser. Det betyder, at der ikke er kontanter fremme, som røveren kan få med sig, siger Birte Haugaard om systemet, der blandt andet kendes fra møntautomaterne i Netto og Fakta.

 

 

Dagens Gossip