Lundbeck får bøde på 700 millioner

EU-Kommissionen idømmer den danske medicinalvirksomhed Lundbeck en gigantbøde på 700 millioner kroner for brud på EU's konkurrenceregler, oplyser Lundbeck og kommissionen.

En række andre medicinalvirksomheder - heriblandt Alpharma, Merck KGaA/Generics UK, Arrow og Ranbaxy - får samtidig bøder på tilsammen lidt over 389 millioner som del af samme sag.

Ifølge kommissionen enedes Lundbeck i 2002 med de øvrige medicinalvirksomheder om, at de mod betaling ville forsinke deres lancering af billigere kopimedicin, der skulle konkurrere med Lundbecks antidepressive middel Citalopram - der sælges som Cipramil.

EU's konkurrencekommissær, Joaquín Almunia, siger om bøden, der er den største nogensinde til en dansk virksomhed:

- Det er uacceptabelt, at en virksomhed betaler sine konkurrenter for at holde sig ude af dens marked og forsinke lanceringen af billigere medicin.

- Aftaler af den type er direkte skadelige for patienter og nationale sundhedssystemer, som allerede arbejder med voldsomt stramme budgetter. Kommissionen vil ikke tillade den slags konkurrenceforvridende metoder, siger Almunia i en pressemeddelelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip