Lykketoft: Manglende erfaring kan blive græsk hæmsko

Hvilken knap skal der skrues på, og hvornår skal man stille et ultimatum?

Manglende erfaring fra forhandlinger kan blive Grækenlands store hæmsko, når landets nye regering skal forsøge at indfri valgløfterne om en genforhandling af vilkårene for den massive græske gæld.

Det siger tidligere finans- og udenrigsminister og nuværende formand for Folketinget Mogens Lykketoft (S) til Ritzau.

- Det er meget svært at bedømme, om det er realistisk at røre ved Grækenlands lån. Det kommer meget an på, hvor snedige begge parter er.

- Den største risiko er, at den nye græske regering ikke har nogen erfaring med at forhandle. Derfor kan de måske heller ikke føle rigtigt i forhold til at mærke, hvor muligheden er, siger Mogens Lykketoft.

Han understreger, at EU som udgangspunkt bør vise vilje til at komme grækerne i møde, fordi det vil være risikabelt at tvinge grækerne ud i et civilt kaos og et "tvangsexit" fra euroen.

Der bliver næppe tale om, at dele af den græske gæld bliver eftergivet, som den nye premierminister Alexis Tsipras' parti, Syriza, har ønsket. Andre ændringer af lånevilkårene kan dog komme på tale.

- Jeg tror, der ligger muligheder for grækerne. Det kan for eksempel være en betydelig forlængelse af afviklingstiden på gælden, siger Mogens Lykketoft.

Samtidig med at EU bør være imødekommende, så skal unionen også huske at stille krav den anden vej og tilbyde kompetenceudveksling.

- Efter min mening ville det være klogt at holde den nye regering fast på dens ønske om at være meget mere effektiv i kampen mod korruption og skatteunddragelse, som ikke bidrager til at få en større økonomisk handlefrihed i Grækenland.

- Det kan EU hjælpe dem med, siger Mogens Lykketoft.

Syriza fik akkurat ikke absolut flertal i parlamentet. Partiet har indgået en koalitionsaftale med det højreorienterede parti De Uafhængige Grækere. Partierne ligger tæt på hinanden i spørgsmålet om landets sparepolitik, som de begge vil gøre op med.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip