Måske snart slut: EU vil nu forbyde lakridspiben

Lakridspiber kan snart blive fortid. I hvert fald hvis et nyt direktiv, som EU arbejder på at få vedtaget, træder i kraft. Det vil nemlig forbyd salg af bl.a. slik og snacks, der kan forveksles med tobaksvarer, skriver altinget.dk ifølge BT.

Og det vil sige, at det formentlig betyder et farvel til tyggegummi- og chokoladecigaretterne og altså den klassiske sorte lakridspibe.

I Kræftens Bekæmpelse hilser man forbuddet velkommen.

SE OGSÅ: Se den gakkede video: Så vild kan man også være med lakridspiber

- Det er en jo del af et større direktiv fra EU, som skal forebygge at unge mennesker begynder at ryge, og det bakker vi op, siger Niels Them Kjær, der er projektchef for rygestopgruppen.

Han henviser til, at der med direktivet også vil komme større advarsler på cigaretpakkerne, og som det tidligere har været fremme, vil det også betyde et farvel til mentolcigaretterne.

- Tobak må ikke længere smage af slik eller af andre smagsstoffer. Tobaksindustrien lever jo af, at der er hele tiden kommer nye unge rygere til, men slik skal ikke ligne tobak. Det skal være tydeligt, at det er et farligt produkt, og det gør en forskel. Børnene øver sig på at blive voksne, og de vænner sig til at have den slags imellem hænderne. Derfor bliver barrieren for at komme til at købe den første pakke cigaretter også mindre. Men vi skal gerne undgå, at de 13-14 årige overhovedet begynder at ryge, siger Niels Them Kjær, der dog ikke er så bekymret for piben til dem med en sød tand.

- Direktivet er jo særligt rettet mod cigaretter, og jeg ved, at der er nogle undtagelser for pibetobak. Det forbyder jo f.eks. heller ikke e-cigaretter. Og et forbud mod lakridspiber vil nok ikke ændre på antallet af personer, som får kræft, så den er jeg ikke så vild for at stå på mål for, siger han.

LÆS OGSÅ: Se billederne: Så glade er danskerne for lakridspiben

At forbyde den populære sorte pibe er da heller ikke noget, Dansk Folkepartis medlem af EU-Parlamentet, Morten Messerschmidt, tror særligt meget på.

- Det er både en arrogant nedvurdering af forbrugernes intelligens og et udtryk for, at man i EU blander sig i alt muligt, der er et eller andet sted imellem ligegyldigt og dybt latterligt, siger Morten Messerschmidt til Altinget.dk.

På Facebook er der selvfølgelig også allerede en støttegruppe "Bevar lakridspiben".

Også de kendte er vilde med lakridspiben. Se selv i galleriet herunder.

 

Dagens Gossip