Mænd vil ikke være socialrådgivere

Langt færre mænd end kvinder starter på socialrådgiverstudiet, fordi der i forvejen er for få mandlige studerende. Det viser en undersøgelse, som Als Research har foretaget for Ministeriet for Ligestilling og Kirke.

Det er »spild af talent og gode ressourcer«, mener ligestillingsminister Manu Sareen (R).

»Det er ærgerligt, at så få mænd vælger socialrådgiveruddannelserne, når nu vi har et arbejdsmarked, der helt tydeligt efterspørger dem. Og det er mere end ærgerligt, hvis der er unge mænd, der fravælger uddannelsen på grund af egne eller andres fordomme om, hvad faget går ud på,« siger Manu Sareen på ministeriets hjemmeside.

Undersøgelsen, som er besvaret af 1.027 studerende på landets socialrådgiveruddannelser, viser, at mænd blot udgør 15 procent af de studerende på socialrådgiveruddannelserne.

Samtidig falder flere mænd end kvinder fra i løbet af studiet, viser undersøgelsen. Seks ud ti mænd gennemfører således studiet, mens tallet er otte ud af ti for kvinder.

Mænd efterspørges i forvejen som socialrådgivere, da der er en bred opfattelse af, at mænd bidrager til dynamik og mangfoldighed på arbejdspladsen, ligesom mandlige socialrådgivere kan fungere bedre over for nogle - især aggressive - borgere.

»Det er problematisk, fordi en del af de borgere, som vi skal arbejde med som færdiguddannede socialrådgivere, er udsatte mænd,« siger Katrine Gudmandsen, formand for Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende, til Avisen.dk.

Dansk Socialrådgiverforening er ligeledes bekymret for udviklingen.

»Hvis en far fra en problemfyldt familie gerne vil tale med en mand, og omvendt hvis en voldsramt kvinde godt vil tale med en kvinde, så skal det være muligt. Vi skal have flere mænd ind i faget,« siger Niels Christian Barkholt, næstformand for Dansk Socialrådgiverforening, til Avisen.dk.

Mandlige forbilleder i faget kan være vejen frem, mener de studerende.

»Det er vigtigt, at flere mandlige rollemodeller står frem og fortæller, at faget også er for mænd,« siger Katrine Gudmandsen.

 

Dagens Gossip