Mændene sviner mest på skole og job

Det viser en undersøgelse, som brancheforeningen for rengørings- og vaskemiddelproducenter, SPT, har foretaget blandt 1.027 danskere.

Og det er især mændene, der er de største syndere, når det gælder om at holde en ordentlig hygiejne på arbejdspladsen. Et flertal af de adspurgte mænd og kvinder peger på mændene som ansvarlige for rodet og svineriet på arbejdspladsen.

»Kvinder har bare et større engagement for at rydde op og gøre det ryddeligt og pænt på arbejdspladsen. Det ser man helt fra barnsben, hvor kvinder går mere op i, at tingene ser ordentlige ud. Noget af forklaringen er nok vores kultur, og noget ligger nok i generne,« siger projektchef Lars Münter, Rådet for Bedre Hygiejne.

Kigger man på brancher, er det også de brancher, der traditionelt beskæftiger flest mænd, hvor rengøringen halter mest. Det er især inden for ingeniør- og teknikfag, de ansatte har mest at udsætte på rengøringen. Det omvendte gør sig gældende, når det gælder social- og sundhedsområdet, hvor mange kvinder traditionelt er beskæftiget. Her er der mindst utilfredshed med rengøringsstandarden.

Rådet for Bedre Hygiejne finder den udbredte utilfredshed med rengøringen bekymrende.

»Vi ved, at rengøringsstandarden har stor betydning for medarbejderens velvære, og velvære er jo vejen til at sikre, at medarbejderen når det, han eller hun skal nå,« siger Lars Münter.

»Men man skal også huske på, at hvis man sjusker med rengøringen, så medfører det flere sygedage blandt medarbejderne. Virus har utroligt let ved at sprede sig, hvis der ikke er gjort ordentlig rent,« siger han.

Han mener, at netop manglende rengøring er en del af forklaringen på, at mange danskere har været ramt af influenza denne vinter.

»Vi ved, at mange arbejdspladser og offentlige læreanstalter har skåret ned på rengøringen. Man har mange steder en kortsigtet tilgang til rengøringen - det betyder ikke så meget, om man har fået helt bugt med nullermændene, bare det ser pænt ud på overfladen. Men det koster i form af mere fravær og tabt produktivitet,« siger Lars Münter.

 

Dagens Gossip