Mali trygler FN om hjælp mod islamister

Regeringen i Mali har bedt FN og Frankrig om hjælp til at standse en islamistisk offensiv, efter at en strategisk vigtig by i landets nordlige del faldt torsdag.

Bønnen om hjælp kommer efter, at FN's Sikkerhedsråd på et krisemøde torsdag appellerede til, at en planlagt afrikansk-ledet styrke hurtigst muligt bliver sat ind for at hjælpe Mali.

- Forespørgslen fra Malis præsident siger i bund og grund: Frankrig, hjælp, lyder det fra USA's FN-ambassadør, Susan Rice, der har set brevet fra Malis præsident, Dioncounda Traore.

Frankrigs FN-ambassadør, Gerard Araud, bekræfter, at Frankrig, landets tidligere kolonimagt, har modtaget et brev, men vil ikke ud med, præcist hvad der står i det.

Islamisternes offensiv mod byen Konna er et bittert nederlag for regeringsstyrkerne, som tidligere har sagt, at de har gjort fremskridt i kampen mod oprørerne, der har tråde til al-Qaeda.

Det er første gang, oprørerne går til angreb og rykker frem uden for ørkenområdet, siden de tog kontrol med et område på størrelse med Frankrig i det nordlige Mali sidste år.

- Vi tog barakkerne, og vi tog kontrol med hele byen Konna, lyder det fra oprørsgruppen Mujwas talsmand.

- Soldaterne flygtede, efterlod deres tunge våben og pansrede køretøjer, tilføjer han.

Nyheden om at Konna, der ligger cirka 600 kilometer nord for hovedstaden Bamako, var faldet udløste paniske tilstande i de nærliggende byer Mopti og Sevare.

- Vi har modtaget ordrer om at evakuere, lyder det fra den lokale leder af en amerikansk nødhjælpsorganisation.

- Vi er allerede på vej ud af Mopti, fortsætter lederen.

Oprørsgrupperne tog kontrol over hele det nordlige Mali i et militærkup i det vestafrikanske land i april, hvor også præsidenten blev afsat.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip