Mandela fejres – og holder ud

I fængslet på Robben Island var fødselsdage ingen overdådig affære. Når en fange fyldte år, lagde kammeraterne deres madrationer sammen og overrakte højtideligt gaven til fødselaren: En ekstra skive brød. Måske en kop kaffe. Et par stykker slik gemt fra julerationen. Det skriver b.dk.

Da Nelson Mandela fyldte 50 år, passerede dagen stort set ubemærket. Højdepunkterne var nogle andre: At få lov at dyrke en lille have i et hjørne af fængselsgården. At få lov at låne en bog.

Da Mandelas 60-års-dag nærmede sig, planlagde han og de medindsatte udsmuglingen af hans erindringer. Da han fyldte 70 år, lå han i forhandlinger med det hvide styre om løsladelse. Da han fyldte 80 år, var han Sydafrikas første sorte præsident og en af verdens mest elskede og respekterede figurer.

I dag, torsdag, fylder Nelson Mandela så 95 år, og det strider mod al fornuft. Gennemsnitsalderen i det HIV- og fattigdomsplagede Sydafrika er selv i dag kun godt det halve, 50 år, og Mandelas lange, tynde statur har tilmed flere årtiers knoklen i fængslets kalkstensbrud og 10.000 nætter på en tynd måtte siddende på rygraden.

Mandela fylder 95 år, og Sydafrika vil fejre »nationens fader« med et væld af arrangementer. Men det er uvist, hvor meget »Madiba«, som han kærligt omtales, selv vil forstå.

Han ligger på sjette uge indlagt i »kritisk, men stabil« tilstand, som det hedder i meldingerne fra det sydafrikanske præsidentkontor.

Meldingerne om Mandelas helbred er og har mildest talt været forvirrende, siden han i begyndelsen af juni blev indlagt med den lungeinfektion, der har plaget ham de seneste år.

Mandela fik konstateret tuberkulose under sit ophold i den til tider fugtige og kolde fængselscelle på Robben Island, og denne gang så det længe ud til, at sygdommen ville koste den aldrende kæmpe livet.

I de seneste dage er der dog kommet positive meldinger fra Sydafrika. Mandela reagerer godt på lægernes behandling, siger nuværende præsident Jakob Zuma. Mandelas hustru, Graça Machel, taler ligeledes opløftet om en mand, der »har det fint«.

Og i går sagde Mandelas datter Zindi Mandela, at hendes far har gjort »overraskende fremskridt«, og at han måske kan komme hjem »meget snart«.

»Jeg besøgte ham i går, og han så fjernsyn med hovedtelefoner på,« sagde hun i et interview med britiske Sky TV.

»Han sendte os et stort smil og løftede hånden ... Han reagerer med øjnene og med hænderne.«

De positive meldinger kommer efter flere uger med en pinagtig offentlig strid mellem Mandelas børn og børnebørn. En strid, som dels handler om Mandelas kommende gravsted, dels om positionen som Mandela-klanens næste overhoved, dels om magten over de fonde – og dermed millioner af kroner – som Nelson Mandela vil efterlade sig, den dag han dør.

I en retskendelse, som for nogle uger siden afgjorde striden mellem Mandelas døtre på den ene side og det ældste barnebarn på den anden side, kom en række lægeudtalelser for dagens lys. I dem stod der, at Mandela var i »vegativ tilstand«, og at lægerne havde anbefalet familien at slukke for respiratoren.

Hans nylige bedring er derfor noget overraskende, men om det er rygterne om Nelson Mandelas snarlige død eller meldingerne om hans mirakuløse bedring, der er stærkt overdrevne eller måske spil for galleriet, ved kun den nærmeste familie.

De har i de seneste dage udtrykt sorg og bestyrtelse over, at deres egne stridigheder og deres far og bedstefars mulige død er blevet nyhedsunderholdning:

»Almindelige mennesker gennemgår denne proces i privatsfæren. Vi forstår, at der vil være en enorm offentlig interesse, fordi han er en ekstraordinær person. Ikke desto mindre; vi har aldrig haft ham, og vi har ham stadig ikke blot for os selv [som familie],« siger barnebarnet Ndileka Mandela i et interview med BBC.

Uanset Nelson Mandelas tilstand forsøger Sydafrika at forberede sig på en tid uden Mandela, men i Mandelas ånd.

FN udnævnte i 2010 den 18. juli til International Nelson Mandela-dag. Særligt i Sydafrika, hvor flere organisationer er opkaldt efter Mandela selv, vil dagen blive markeret med fødselsdagssang i alle skoler, indvielser af monumenter og frivilligt arbejde.

På Mandela-dagen opfordres alle verden over til at give 67 minutters arbejde eller indsats til fællesskabet. Ét minut for hvert år, Nelson Mandela kæmpede for social retfærdighed.

En række internationale berømtheder – Virgins chef, Richard Branson, Bill Clinton og Dalai Lama eksempelvis – er blandt de figurer, der vil markere Mandela-dagen med appeller om velgørenhed, og der er planlagt fejringer i lande fra Australien over Kilimanjaro-bjerget i Afrika til USA.

Håbet med Mandela-dagen er, at den gamle frihedskæmper og forsoners principper om enhed, lighed og fred kan leve videre efter hans død.

Men striden og rodet i hans nærmeste familie viser, hvor svært det er at efterkomme. Selv hos mennesker, der bærer hans navn.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip