Manden bag verdens bedste redning fylder 75

Den levende målmandslegende Gordon Banks, som fylder 75 år 30. december, vil for evigt være husket for en refleksredning ved fodbold-VM i 1970.

Gordon Banks kunne lave de mest mirakuløse redninger på stregen. Og under VM i Mexico i 1970 havde englænderen et af sine bedste øjeblikke, da han med en formidabel refleksredning parerede et forsøg fra den brasilianske stjernespiller Pelé.

England tabte kampen på trods af Banks evner på stregen, men hans flotte redning regnes forsat for en af de bedste nogensinde i fodboldhistorien.

Og på samme måde regnes Gordon Banks for at være en af de bedste målmænd nogensinde. Han blev af den internationale sammenslutning af fodboldhistorikere og statistikere (IFFHS) kåret til verdens næstbedste målmand i det 20. århundrede.

Kun den afdøde russer Lev Yashin, som havde sin storhedstid for Sovjetunionen i 1950'erne og 1960'erne overgår Gordon Banks, der til gengæld er foran blandt andre italieneren Dino Zoff, nummer tre på listen.

Gordon Banks var fra 1963-72 fast inventar på det engelske fodboldlandshold, hvor han fik sin største triumf i 1966, da England på hjemmebane vandt verdensmesterskabet efter en finalesejr på 4-2 over Vesttyskland.

Ud over en flot landsholdskarriere med i alt 73 landskampe spillede Banks tilsammen 14 år i de traditionsrige engelske fodboldklubber Leicester City og Stoke City.

I 1972 tog Gordon Banks karriere en brat drejning, da han ved en bilulykke endte i en grøft og mistede synet på det ene øje og var tvunget til at indstille landsholdskarrieren

Han forsøgte at træne sig tilbage til sit tidligere høje niveau, men endte med at fortsætte klubkarrieren på et lavere plan i USA hos det amerikanske mandskab Fort Lauderdale Strikers, hvor han spillede, til han blev 40 år.

/ritzau/

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip