Mange akutledige vælger at uddanne sig

Når akutlediges dagpengeperiode udløber, kan de vælge at tage plads på skolebænken og i op til seks måneder modtage et beløb svarende til kontanthjælp.

Det takker otte ud af 10 ledige ja til ifølge en rundringning foretaget af Ugebrevet A4 blandt 12 danske jobcentre.

Mange af de ledige ser den nye uddannelsesordning - akutpakke 3 - som deres sidste mulighed for at kunne betale regningerne og forbedre deres muligheder for job ved at tilegne sig ny viden.

Alligevel takker næsten hver femte nej.

- Dem, der har sagt nej til uddannelsesordningen, er fortrinsvis ufaglærte mænd mellem 48 og 59 år. De er bange og kan ikke overskue at begynde på en uddannelse, når de har stået ved en maskine på en fabrik i mange år, siger Dorthe Eilenberger.

Hun er teamkoordinator på jobcentret i Viborg og ser ordningen som en kæmpe udfordring for centret.

Men at det netop er den gruppe, der fravælger uddannelse, kommer ikke bag på arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet:

- En skolebænk er et sikkert nederlag for dem. Oveni har de ikke kunnet finde et job de seneste to, tre eller fire år, og det er endnu et nederlag, så jeg kan godt forstå, at de er svære at motivere til uddannelse, siger han til A4.

I hans øjne er det naivt fra regeringens side at tro, at ordningen, som han kalder "en forhastet løsning", reelt set løser ret meget.

- Ordningen er naturligvis bedre end ingenting, fordi den sikrer folks forsørgelsesgrundlag i yderligere seks måneder, og for nogle få vil uddannelserne være en ny start. Men grundlæggende ser jeg det som en nødløsning, siger Jørgensen.

Han efterlyser, at man samtænker beskæftigelses- og uddannelsespolitik mere.

Når omkring 23.000 ledige mister retten til dagpenge i første halvår af 2013, vurderer Beskæftigelsesministeriet, at godt 20.000 personer godkendes til enten uddannelsesordningen eller kontanthjælp.

/ritzau/

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip