Mange IT-virksomheder har svært ved at finde arbejdskraft

23/05/2013 08:02

BNB

Nyheder
Hver fjerde IT-virksomhed oplever, at det er svært at finde kvalificeret arbejdskraft. Det viser en undersøgelse foretaget af brancheorganisationen IT-Branchen, skriver Berlingske. Et område, som ellers er i vækst, og hvor der er job at få. Lige nu har 40 procent af de adspurgte én eller flere ubesatte stillinger, og problemet ser ud til at vokse, da 70 procent af virksomhederne forventer flere opgaver i år sammenlignet med sidste år. Dermed kan manglen på specialiserede hænder blive så stor, at den udvikler sig til en egentlig vækstbarriere, advarer administrerende direktør i IT-Branchen Morten Bangsgaard. »Hvis ikke vi gør noget, vil Danmark ikke bare gå glip af IT-arbejdspladser, fordi virksomhederne så rykker flere og flere opgaver til udlandet. Andre virksomheder går også glip af potentiel vækst, fordi rigtig mange virksomheder er dybt afhængige af IT, som vi leverer,« siger han. IT-Branchen har kæmpet med problemstillingen siden krisens start, men er i dag langtfra den eneste branche, som har problemer med at skaffe tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft. Udfordringen vil blive større i fremtiden og sætte dansk velstand under pres, som Berlingske har beskrevet. Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) erkender problemet og har da også varslet en reform, som skal ændre uddannelsessektorens struktur og kvalitet, så kandidaterne i højere grad passer til erhvervslivets behov. »Her har vi en branche, der over en bred kam mangler kvalificeret arbejdskraft. Midt i en tid med relativt høj ledighed er det et paradoks, som vi ikke bare kan vifte af os. Det er uddannelsessektorens primære opgave at levere de medarbejdere, som IT-branchen og andre brancher med tilsvarende problemer har brug for,« siger han. Morten Østergaard er bekymret for, at der er manglende dialog mellem virksomhederne og uddannelsesinstitutionerne, men mener ikke, at det er noget, han kan »fikse fra centralt hold«: »Det er institutionernes ansvar at etablere sig på en måde, så de får signalerne fra erhvervslivet i så god tid, at de kan nå at reagere og løbende tilpasse deres uddannelser, inden flaskehalsene opstår.« Universiteterne har en udfordring med at uddanne de kandidater, som erhvervslivet har brug for, erkender rektor Jens Oddershede, formand for universiteternes rektorkollegium. En af grundene er, at det i dag tager syv år, fra idéen til en ny uddannelse opstår, og til den første kandidat er uddannet. »Det er et problem, at det tager så lang tid at få nye uddannelser på plads. Jeg oplever, at mange virksomheder ikke synes, at de kan vente på det. Derfor prøver vi at lave generelle uddannelser, hvor de ikke får specialkompetencer, men mere brede og grundlæggende kompetencer,« siger han.

Mest læste i dag

Hver fjerde IT-virksomhed oplever, at det er svært at finde kvalificeret arbejdskraft. Det viser en undersøgelse foretaget af brancheorganisationen IT-Branchen, skriver Berlingske.

Et område, som ellers er i vækst, og hvor der er job at få. Lige nu har 40 procent af de adspurgte én eller flere ubesatte stillinger, og problemet ser ud til at vokse, da 70 procent af virksomhederne forventer flere opgaver i år sammenlignet med sidste år. Dermed kan manglen på specialiserede hænder blive så stor, at den udvikler sig til en egentlig vækstbarriere, advarer administrerende direktør i IT-Branchen Morten Bangsgaard.

»Hvis ikke vi gør noget, vil Danmark ikke bare gå glip af IT-arbejdspladser, fordi virksomhederne så rykker flere og flere opgaver til udlandet. Andre virksomheder går også glip af potentiel vækst, fordi rigtig mange virksomheder er dybt afhængige af IT, som vi leverer,« siger han.

IT-Branchen har kæmpet med problemstillingen siden krisens start, men er i dag langtfra den eneste branche, som har problemer med at skaffe tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft. Udfordringen vil blive større i fremtiden og sætte dansk velstand under pres, som Berlingske har beskrevet.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) erkender problemet og har da også varslet en reform, som skal ændre uddannelsessektorens struktur og kvalitet, så kandidaterne i højere grad passer til erhvervslivets behov.

»Her har vi en branche, der over en bred kam mangler kvalificeret arbejdskraft. Midt i en tid med relativt høj ledighed er det et paradoks, som vi ikke bare kan vifte af os. Det er uddannelsessektorens primære opgave at levere de medarbejdere, som IT-branchen og andre brancher med tilsvarende problemer har brug for,« siger han.

Morten Østergaard er bekymret for, at der er manglende dialog mellem virksomhederne og uddannelsesinstitutionerne, men mener ikke, at det er noget, han kan »fikse fra centralt hold«:

»Det er institutionernes ansvar at etablere sig på en måde, så de får signalerne fra erhvervslivet i så god tid, at de kan nå at reagere og løbende tilpasse deres uddannelser, inden flaskehalsene opstår.«

Universiteterne har en udfordring med at uddanne de kandidater, som erhvervslivet har brug for, erkender rektor Jens Oddershede, formand for universiteternes rektorkollegium. En af grundene er, at det i dag tager syv år, fra idéen til en ny uddannelse opstår, og til den første kandidat er uddannet.

»Det er et problem, at det tager så lang tid at få nye uddannelser på plads. Jeg oplever, at mange virksomheder ikke synes, at de kan vente på det. Derfor prøver vi at lave generelle uddannelser, hvor de ikke får specialkompetencer, men mere brede og grundlæggende kompetencer,« siger han.