Mange nye praktikcentre på vej

Det er i hvert fald anbefalingen fra både LO og Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der er to meget vægtige parter i REU, skriver Viborg Stifts Folkeblad.

Praktikcentrene skal oprettes, fordi Folketinget sidste år i forbindelse med finansloven for 2013 besluttede, at unge, der begynder på en erhvervsuddannelse, også skal være sikre på, at de kan afslutte den.

Sådan er det ikke i dag. Hvis de unge ikke kan få en praktikplads, kan de søge om at fortsætte deres uddannelse i skolepraktik, men denne skolepraktik er begrænset af en kvoteordning, der betyder, at mange unge har måttet droppe deres uddannelse, fordi de hverken fik en praktikplads eller kunne komme i skolepraktik, fordi pladserne var fyldt op.

For at sikre de unge den videre uddannelse skulle der landet over oprettes nogle praktikpladscentre. Inden for systemet har der længe hersket den opfattelse, og planen var, at der kun skulle oprettes få af disse centre - under 20, men det bliver sandsynligvis ikke resultatet.

»Vi finder, og der er vi enige med DA - at erhvervsskolerne ikke har haft tilstrækkeligt med tid til at planlægge at oprette disse centre, så det er ikke rimeligt at vælge nogle skoler ud nu på bekostning af andre,« siger LO-sekretær Ejner K. Holst, der sidder i REU, til Viborg Stifts Folkeblad.

LO og DA vil altså anbefale ministeren, at der godkendes så mange praktikcentre som muligt. Til gengæld vil organisationerne kræve, at centrenes indsats vurderes efter et år eller to. Efter den vurdering vil en del centre miste deres status, men hvor mange der vil være tilbage, tør hverken Ejner K. Holst fra LO eller Simon Nedergaard Holm fra DA spå om.

LO og DA erkender, at der vil gå ressourcer tabt, og flere skoler vil spilde deres kræfter, fordi de ender med at miste deres status som praktikpladscenter om et par år.

»Det kan ikke være anderledes,« siger Simon Nedgard Holm, og Ejner K. Holst føjer til:

»Man kan i hvert fald ikke udstede fartbøder til ministeriet i forhold til dets planlægning af dette, så derfor må man bare acceptere, at der spildes kræfter rundt omkring.«

Direktør Kirsten Holmgaard fra erhvervsuddannelsescentret Mercantec i Viborg glæder sig over, at skolen sandsynligvis bliver praktikpladscenter, og hun føler sig overbevist om, at den også er det efter evalueringen.

»Vi vil arbejde benhårdt på det, og vi er allerede langt i forhold til det arbejde og de opgaver, som praktikpladscentrene skal løse,« siger Kirsten Holmgaard til Viborg Stifts Folkeblad.

Efter planen skulle praktikpladscentrene være klar per 1. august, men det er udskudt til 1. september. Cirka 50 erhvervsskoler landet over har søgt om at blive praktikpladscenter.

 

Dagens Gossip