Mangel på danske grise kan føre til massefyringer

Krisen kommer efter et årti, hvor antallet af Danish Crowns medarbejdere i Danmark er næsten halveret til 8.500, og hvor slagterikoncernen for et år siden lukkede sit store slagteri med over 500 medarbejdere i Esbjerg.

»Får vi ikke stoppet faldet i tilførslerne, så kommer vi over de næste tre år til at lukke flere afdelinger og sige farvel til op mod 1.000 medarbejdere,« siger Jesper Friis, direktør i divisionen for svinekød i Danish Crown.

Slagterigigantens problem er, at flere og flere danske smågrise bliver sendt til Tyskland i stedet for at blive opdrættet og senere slagtet herhjemme. Tysk efterspørgsel på smågrise har sendt priserne i Tyskland op, så danske producenter af smågrise i stigende grad går uden om Danmark, skriver Børsen.

I det første halvår af 2013 er der sendt 4,8 millioner smågrise, der kunne være blevet til danske slagtesvin, ud af landet mod 4,6 millioner i den tilsvarende periode i fjor, skriver Børsen.

Formanden for de store svinelandmænd i landsforeningen Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, fortæller, at det er mange år siden, at forskellen har været så stor.

»Forskellen på den danske og tyske svinepris er 1 til 1,50 krone per kilo, hvilket hurtigt kan betyde 700.000 kroner for en landmand«.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Ifølge formanden for svinedelen i Landbrug & Fødevarer, Lindhart B. Nielsen, er det ikke muligt at skaffe kapital til at investere i at opretholde slagtesvineproduktionen:

»Selv om vi kan dokumentere, at der er økonomi i at bygge en ny, større stald med plads til 5.000 eller 10.000 slagtesvin, så kan der ikke skaffes finansiering i bankerne. Med de krav, som Finanstilsynet stiller til pengeinstitutterne, kan de ikke låne ud til selv rentable projekter«.

Det vil ifølge Lindhart B. Nielsen komme til at koste arbejdspladser, og han opfordrer derfor i Børsen den nye erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) til at gøre noget ved problemet.

 

Dagens Gossip