Manu Sareen: Øremærket barsel kan give mindre barsel

Det er budskabet fra ligestillingsminister Manu Sareen (R), efter regeringen helt har valgt at droppe forslaget om øremærket barsel, selv om det er en del af regeringsgrundlaget.

»Vi risikerer med en øremærkning, at den samlede barselsperiode bliver mindre, fordi der er mænd, der vil sige nej tak til den, og det er ikke det, vi ønsker. Vi ønsker, at mænd skal tage mere barsel, og derfor har vi fundet et alternativ, og det er jeg rigtigt glad for, da det er meningen, det skal gå den rigtige vej og ikke den forkerte,« siger Manu Sareen

Regeringen nedsatte sidste år et udvalg, der har set på blandt andet mænd og kvinders brug af forældreorlov og barselsorlov, og det har ifølge ligestillingsministeren givet regeringen »et solidt vidensgrundlag«.

Udvalget har ikke haft til opgave at komme med en anbefaling, og ifølge Manu Sareen er der både fordele og ulemper ved at droppe en øremærkning.

Men udsigten til, at den samlede barselsperiode ville blive kortet af var ikke en risiko, »der var værd at løbe«.

»Hvis man går af det spor, og der er rigtig mange fædre, der siger nej, så har vi opnået det modsatte,« siger Manu Sareen.

I stedet for den øremærkede barsel har regeringen foreslået en incitamentsmodel, hvor de familier, der deler barslen mere lige imellem sig, får en bonus på 3.000 kroner skattefrit om måneden.

Bonussen udbetales til de familier, hvor begge forældre tager mindst fire ugers forældreorlov, og den udbetales kun for orlovsdage udover de første fire ugers forældreorlov, som både mor og far holder.

Spørgsmål: Tror du virkelig, at 3.000 kroner om måneden vil få familier, hvor faren ikke ønsker barsel, til at tage imod tilbuddet?

»Hvis du er en LO-familie, så er 3.000 kroner rigtig mange penge. Det er tre kilo lige i hånden, og det synes jeg helt klart er et spor, der er værd at forfølge. Jeg både håber og tror på, at det vil være med til at rykke. Men ud over økonomien, så sender vi jo også et signal om, at vi ønsker, at flere mænd skal tage mere barsel og et signal om, at vi også overlader det til familierne selv at træffe de konkrete beslutninger,« siger ministeren.

Spørgsmål: I forbindelse med regeringens beslutning har alle tre regeringspartiers ligestillingsordførere erklæret sig skuffede over beslutningen. Gør det ikke indtryk på dig som minister?

»Selvfølgelig gør det indtryk, og det viser også, hvor vanskeligt, det er. Men omvendt vil jeg også sige, at hvis vi havde fuldt sporet omkring øremærkning, så risikerede vi, at den samlede barselsperiode blev mindre, og det er der ingen, der ønsker,« siger Manu Sareen.

 

Dagens Gossip